Ciprian Bogdan, un tânăr antreprenor satul Ciumbrud, județul Alba, a dat lovitura în afaceri. Acesta a pornit afacerea cu doar două hectare de teren, în anul 2012. Atunci nu exista nimeni pe piață care să-i facă concurență! Iată afacerea de succes a unui tânăr din Ciumbrud!
Afacerea de succes a unui tânăr din Ciumbrud
Ciprian Bogdan, un român care a investit tot ce a avut în șase hectare de pământ, lângă Aiud, a dat lovitura cu o recoltă impresionantă. A început să cultive aluni din toamna lui 2012, când în țara noastră nu existau aproape deloc livezi de alun.
De la an la an și-a extins afacerea, iar în prezent are și cereri pentru export. În ultimii ani, Bogdan a reușit să obțină o recoltă impresionantă de 14.000 de kilograme de alune de pe cele șase hectare ale livezii sale. Soiul italian pe care îl cultivă se dovedește a fi extrem de productiv, mai ales pe timp de secetă.
Livada de aluni
Pentru a culege alune, proprietarul folosește o mașină specială pentru recoltarea nuciferelor, care aspiră alunele, eliminând automat „pleava”, sortând separat doar fructul cu coaja.
„Anul acesta este un an mult mai productiv, am avut multe ploi, producția pe plantă a crescut cu un kilogram, un kilogram jumate, ușor, pe plantă. E nevoie de foarte multă curățenie pentru a aduna cu mașinăria alunele de pe jos, frunzele, se vede clar, sunt foarte sănătoase de la ploi, dar și multă, multă iarbă a crescut de la ploi.
Acest an, 2020, este mult mai productiv, am câștigat pe plantă, pe majoritatea plantelor de la un kilogram jumate până în două kilograme, mai mult ca anul trecut și acum doi ani, dar contează și creșterea plantelor, s-au mai dezvoltat, au mai îmbătrânit și ajung la perioada de maturitate când produc mai mult decât în tinerețe”, spunea Criprian Bogdan, proprietarul livezii, în urmă cu patru ani.
Ce profit are anual
În România, prețul de piață al alunelor ajunge la 50 de lei pe kilogram. Într-un singur an, o livadă de aluni poate aduce venituri de până la 70.000 de euro.
„Suprafața este de șase hectarea, terenul, când l-am cumpărat, a fost în jur de 20.000 de euro, a trebuit împrejmuită, plantele, cumpărată arătură. Este o cultură foarte bună, ce e cel mai important la alunele de pădure, sunt în continuă căutare, niciodată nu o să gășiți în perioada din ianuarie până în iunie alune în magazine. Nu sunt perisabile, cel mai important la un fruct, nu este perisabil.
Eu îl iau, îl culeg cu mașina de cules, îl duc acasă, momentan nu am mașină de uscat alune, dar îmi voi cumpără în viitor pentru că e nevoie, le usuc pe jos, pe dale, și după aceea încep să le vând. Alunele uscate nu mai au nevoie de tratamente, de întreținere să nu se strice, odată ce sunt uscate, cum știm de la bunici, ca și nuca, o ținem în pod sau unde o ținem, la loc uscat și nu se vor mucegăi, nu se vor strica”, mai spunea Ciprian.
Sursa foto: aiudinfo.ro