Un tanar de 38 de ani si-a gasit drumul in cariera ca legumicultor, dupa ce a cumparat un teren si a amenajat cinci solarii intr-un sat din judetul Dambovita. Toate legumele pe care le livreaza sunt crescute doar cu apa si ingrasaminte naturale.
Dupa mai multe nereusit profesionale, Mihai Luca si-a stabilit un obiectiv clar care, cu timpul, a devenit o mantra: „Sa muncesti si tu, sa faci un banut linistit”. Cu bani de la mama lui, a inceput sa investeasca in afacere acum sase ani, cand a cumparat teren in satul dambovitean Ungureni.
A inceput cu cateva sute de fire de rosii, dar nu in solar. A fost primul dintre mai multe experimente care au dat gres, dar necesare ca sa invete ce are de facut. „Ploi, soare, ploi, soare. Asta e un factor de stres foarte mare. In momentul in care ai umezeala pe frunze si vine caldura, se dezvolta foarte mult ciupercile. Pur si simplu iti decimeaza rosiile”, poveste tanarul, pentru libertatea.ro.
A inceput sa ii mearga mai bine cand a trecut la solarii, in prezent fiind ajutat de o femeie din zona. Acum planteaza rosii, castraveti, spanac, leurda, macris, ridichi, ceapa, usturoi. Toate verdeturile. Dar spune ca la rosii se pricepe cel mai bine. Asta pentru ca le cultiva de cel mai mult timp.
„Culegem joi si vineri livram”
Legumele din „Ograda lui Luca” se culeg joi si se livreaza vineri. Tanarul nu foloseste substante chimice, dar mai stropeste cu ceaiuri din plante sau cu zeama de urzica pentru a indeparta daunatorii. „Nu te astepta sa iti aduc ceva la modul foarte mare, foarte frumos, aratos. Eu ti-l aduc exact cum il iau din gradina”, le spune clientilor sai.
De luni pana miercuri, munceste in sere, joi strange legumele si le pregateste pentru livrarile pe care le face tot el in zilele de vineri, in Bucuresti. Iar weekendurile le petrece acasa, in comuna Pantelimon, alaturi de nevasta sa si fiul lor.
Inainte sa mearga acasa la familie, in weekend, face in fiecare vineri turul Bucurestiului, de la un client la altul. Are un fel de cos minim, in valoare de 70 lei, pe care il livreaza fara alte costuri. Poate lua cel mult 35 de clienti pe saptamana. Saptamana trecuta, de pilda, 35 de clienti au insemnat 161 km pe traseul „Ograda lui Luca”-Bucuresti-acasa.
Acum, Mihai Luca este linistit, pe cont propriu si isi intretine familia departe „de sabia sefilor”, cum ii place sa spuna. Are si un sfat pentru cei care vor sa se apuce de legumicultura: „Pana nu cultivi cu mana ta ceva n-ai sa inveti sa cultivi. Degeaba citesti. Pana nu o vezi tu cum creste”.