Gradina este, in majoritatea cazurilor, un refugiu in care ne incarcam bateriile peste zi, o oaza de liniste la care tanjim cu totii. Dar spatiul verde poate fi si o sursa de venituri, daca stiti cum sa imbinati utilul cu placutul si sa scoateti bani din pasiunea pentru flori pe care o aveti atat voi, cat si o masa uriasa de potentiali clienti. De la plante de ghiveci, plante ornamentale de interior si de gradina, jerbe si flori taiate, optiunile sunt deschise pentru a face primul pas in afaceri. Mai mult decat atat, asa cum vom vedea mai jos, gradinaritul poate avea si alte valente comerciale.
O florarie este o afacere pentru cei carora le plac activitatile practice si care ofera, la pachet, libertate si satisfactie pe toate planurile. Nu e nevoie de studii de specialitate, ci doar de pasiune si cunostinte de baza despre cultivarea florilor si aranjamentele florale. Intr-o piata in crestere, care se ramifica acum mult spre mediul online (in 2013 piata din Romania era evaluata la 200 de milioane de euro iar in SUA la 20 de miliarde de dolari), este loc pentru orice initiativa noua. Tineti cont insa ca, in medie, este nevoie de cel putin trei ani de investii intr-o florarie pentru a trece apoi pe profit. O veste buna e ca, in paralel, creste si piata organizarii de evenimente care merge mana in mana cu cea a florilor.
Cultivati sau comandati doar florile pe care clientii le cauta si nu pe cele care credeti voi ca v-ar aduce multi bani. Din acest motiv este important ca inainte sa va lansati intr-o astfel de afacere sa cunoasteti piata foarte bine, prospectati-o vizitand targurile de flori, discutand cu alti florari sau adresandu-va asociatiilor de profil. Bineinteles, daca alegeti sa deschideti o florarie si sa nu va specializati doar in livrare de comenzi online, atunci locul unde magazinul este amplasat este un alt aspect deosebit de important. Nu uitati ca o afacere cu flori poate deschide usi catre alte activitati de natura comerciala, vanzarea de rasaduri, seminte, utilaje pentru gradinarit, consultanta pentru proiectarea gradinilor.
Dincolo de afacerile cu flori, cei care au gradini frumoase pot scoate bani deschizandu-le publicului, mai ales in marile orase unde un spatiu verde opulent devine imediat un punct de atractie. Cultivati apoi si vindeti legume si fructe, deschizand o toneta chiar langa gradina. Mergeti pe mana unor plante rare, care nu se cultiva in masa, gen ardei iuti, sofran, plante aromatice etc.
Profitati de goana altora dupa hrana organica si cresteti si pasari pentru carne, rate de exemplu, sau bibilici pentru oua. Si daca tot aveti gradina, folositi din ea tot ce puteti valorifica: cosuri impletite, lemn sculptat, lastari, puieti sau produse DIY din lemn.
Surse: Businessideas.net, Afacerilacheie.net
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe: