Cei crescuti de bunici la tara isi aduc aminte cu siguranta de tufele de mure de care ne impiedicam la tot pasul. Cele mai coapte si gustoase erau si cele mai bine protejate de tufa plina de spini, dar asta facea satisfactia culegerii lor si mai mare. Dar nostalgia copilariei poate fi transformata intr-o idee de afacare de succes, prin cativa pasi simpli, bine calculati, cu atentie sporita la cateva aspecte. Iata mai multe detalii despre afaceri cu mure si zmeura, astfel incat sa gasiti repede profitul in tufele spinoase.
Sa incepem cu murele. Inainte de calculele pe hartie, asigurati-va ca detineti un teren propice dezvoltarii acestei plante. Desi murul are o versatilitate destul de mare, cele mai bune soluri pentru aceasta cultura sunt cele neutre, care au o umiditate constanta, cu un pH de circa 6,2-6,5. Terenurile care ar trebui evitate sunt cele acide sau mlastinoase. Cand trebuie plantat murul? Perioada optima este la sfarsit de toamna, in lunile octombrie si noiembrie, mai exact atunci cand plantele au iesit din vegetatie. De asemenea, plantarea poate avea loc si la inceput de primavara, in lunile martie si aprilie, de preferat inainte de intrarea in vegetatie.
Sapati gropi adanci de circa 40 de cm si largi de circa 30 cm, in interiorul carora se va aseza un amestec de pamant cu gunoi de grajd bine fermentat si faramitat. Schema de plantare recomandata de cei care fac bani din culturile de mure este de 3,5 m intre randuri si 1 metru intre plante. Un alt lucru important pentru o cultura de mur este si sistemul de irigatii, cel mai bun fiind cel prin picurare. Din punct de vedere al cantitatii de apa, in perioadele de vara se pot furniza circa 3-5 l/zi/planta.
Costul unui butas de mur este de circa 6 lei. Pentru o suprafata de 1.000 de metri patrati este nevoie de circa 700 de plante, spun cultivatorii. Pentru a va prezenta o cifra rotunda, va spunem ca investitia initiala pentru un hectar este de circa 10.000 de euro, din care circa 5.300 de euro sunt costurile de achizitie a butasilor, restul fiind costurile unui sistem de irigatii.
Recuperarea investitiei se poate realiza inca din primul an de activitate, in procent de 70-100%. Pe un hectar pot fi plantate 7.000 de fire care pot produce din al doilea an 35.000 de kilograme de fructe, care pot fi comercializate en-gros la pretul de 9-10 lei/kg, respectiv 18 lei/kg in cazul culturilor bio.
Afaceri cu mure si zmeura – atentie la sol
Zmeurul se poate planta atat toamna, cat si primavara, insa numai dupa ce s-au luat toate masurile care sa respecte nevoile acestei specii in cultura. Analiza solului este necesara inainte de infiintarea plantatiei. pH-ul optim este de 6,5 dar zmeurul se poate cultiva in conditii bune si la un pH intre 6 si 7. Daca acesta nu este corespunzator, se poate face o corectie prin aplicarea amendamentelor. Potasiul, fosforul si magneziul se administreaza concomitent cu pregatirea terenului inainte de plantare, iar ingrasamintele cu azot se aplica la cateva saptamani de la pornirea in vegetatie. Gunoiul de grajd bine fermentat se risipeste pe toata suprafata sau pe randul unde urmeaza sa fie plantat zmeurul si se integreaza in sol cu freza.
Asigurati-va ca alegeti soiul potrivit de zmeura pentru acest climat: recomandate sunt soiul Heritage, originar din SUA, unul cu productivitate buna. Alte soiuri pe care puteti miza sunt Cayuga, tot din SUA, Taylor si Latham G, omologat si de cercetatorii romani. Unul dintre furnizorii de drajoni de zmeur este Institutul de Cercetare – Dezvoltare pentru Pomicultura Pitesti – Maracineni, Arges, care vinde drajoni de zmeur din soiurile: Cayuga, Opal, Ruvi, Star, Gustar, la un pret de 2,50 lei/bucata. In rest, pe piata privata, vlastarii costa intre 4 si 7 lei bucata.
Plantarea drajonilor de zmeur se face primavara in luna martie, daca permit temperaturile, sau toamna, in luna octombrie.
Plantatia de zmeur se aseamana mult cu cea de mur, insa are avantajul ca intra ceva mai rapid pe rod. Se obtin productii de 1-2 tone la hectar chiar din anul doi de viata. Anii 4-8 de dupa plantarea reprezinta perioada cu recolta maxima, in care fermierul va culege, anual, sase, opt sau chiar zece tone de mure. Un kilogram de zmeura se vinde cu un pret situat, in medie, intre 20 si 30 de lei. Pentru infiintarea unei culturi pe jumatate de hectar aveti nevoie tot de aproximativ 3500-4000 de plante. Atat la mur, cat si la zmeur trebuie luata in calcul si investitia in spalieri si sarma, aceasta din urma urmand sa fie suportul lastarilor.
Surse: Stiriagricole.ro, Wall-street.ro, Revista-ferma.ro
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe: