Daca majoritatea dintre noi ne gandim la Craciun, atunci cand auzim cuvantul „brad”, sunt foarte multi care au facut o intreaga afacere din asta si inca una foarte profitabila. Astazi vorbim despre ce inseamna o afacere cu puieti de brazi, care este investitia, dar si care sunt profiturile anuale, daca vrei sa iti dezvolti o astfel de afacere. Asadar, daca ai o pepiniera sau o un teren disponibil, te poti orienta spre o afacere cu brazi.
Afaceri cu puieti de brazi. Investitia
In cifre si pe scurt, pentru rentabilitate, ai nevoie de cel putin un hectar, 20.000 de euro si 5 angajati pentru intretinere. Amortizarea începe din al cincilea an, cand poti vinde in jur de 6.000 de brazi. Vanzarile de brazi sunt in crestere, de la an la an, atingand punctul maxim in Decembrie, inaintea Sarbatorilor. In ceea ce priveste zonele, nu sunt recomandate plantatiile in zone de ses sau in regiunile secetoase. In general, pe un hectar poti sa plantezi aproximativ 7.000 de brazi, dintre care in jur de 6.000 pot fi valorificati prin taiere sau extragere cu radacina, iar restul prin vanzarea cetinei. Asadar, in ceea ce priveste investitia pentru un hectar, suma ajunge pana la 20.000 de euro, suma care include atat pretul puietilor, cat si prelucrarea terenului, manopera de plantare si o sursa de apa pentru primii ani.
Afaceri cu puieti de brazi. Profitul
Desi investitia ti se poate parea foarte mare, profitul este cu siguranta substantial. Asa cum am spus mai sus, varful vanzarilor este in perioada Sarbatorilor, insa branzii ornamentali se vand pe tot parcursul anului, cu preturi intre 150 lei si 2.200 lei, in fuctie de dimensiunile acestora. Dupa cateva calcule, putem trage concluzia ca profitul anual din vanzarea brazilor poate ajunge pana la 150.000 euro la hectar.
Afaceri cu puieti de brazi. Sfaturi utile
Asa cum am mentionat deja, aceste plantatii nu ar trebui sa se afle in zone de ses. Recomandate sunt zonele de deal sau de munte. Pentru intretinere este nevoie de un tractor si de cativa angajati. Dintre acestia, doar unul singur are nevoie de specializare silvicola. In anumite cazuri la plantatia de brazi, poate aparea nevoia unor interventii de tratare, tundere rectificativa, fertilizare sau alte proceduri de intretinere.
Foto: ebrazi.ro
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe Facebook: