Tot mai multe state europene se confrunta cu o crestere accelerata a cazurilor zilnice de infectare cu coronavirus. In paralel, guvernele pregatesc strategii pentru a evita un nou lockdown, o noua izolare totala precum cea din primavara, cand oamenii mai puteau iesi din case doar pentru a merge la serviciu si a-si cumpara strictul necesar.
Intr-o analiza privind al doilea val de coronavirus, jurnalistii de la Euronews trec pe lista celor mai afectate state Albania, Bulgaria, Cehia, Muntenegru si Macedonia. Probleme sunt si in Belgia, Marea Britanie si Italia, dar nu ca in martie sau aprilie. Autoritatile britanice sunt, totusi, in alerta pentru ca, pe 23 septembrie, s-au raportat 6.178 de cazuri de infectare cu coronavirus.
Franta, Polonia, Olanda si Spania se confrunta deja, cel mai probabil, cu al doilea val al imbolnavirilor si au inceput deja sa ia masuri, adauga sursa citata. Duminica, Franta a anuntat aproape 14.000 de cazuri noi, iar Olanda, miercuri, 2.351, un record negativ absolut.
Ce e de facut?
Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), zilnic se inregistreaza, la nivel european, intre 40.000 si 50.000 de noi cazuri. Si nu doar pentru ca pretutindeni se testeaza la o scara mai larga. „Cifrele lunii septembrie ar trebui sa fie un semnal de alarma pentru noi toti”, a explicat directorul OMS pentru Europa, Hans Kluge. Numarul de noi infectari depistate saptamanal il depaseste intre timp pe cel din perioada de varf, din martie.
Odata cu cresterea numarului de infectari sporeste si teama de un al doilea lockdown. Mai ales in Spania si Franta, restrictiile impuse in primavara au avut consecinte grave pentru economie. Si tocmai in aceste tari, COVID-19 se raspandeste din nou cu repeziciune.
Fara masuri drastice
Franta incearca, pe cat se poate, sa evite masuri drastice in orasele cele mai afectate de pandemie, precum Paris, Marsilia, Bordeaux, Nisa si Toulouse. Exista, totusi, o serie de masuri in vigoare, cum ar fi interzicerea intrunirilor, limitarea vizitelor in camine de batrani sau inchiderea mai devreme decat de obicei a barurilor. In Paris si cateva alte regiuni este obligatorie purtarea mastii de protectie dupa parasirea locuintei proprii.
Masuri drastice au intrat in vigoare si in capitala Spaniei. In sase cartiere din Madrid si sapte comune limitrofe este interzis accesul. In plus, localnicii nu au voie sa le paraseasca decat pentru a ajunge la locul de munca, pentru a merge la medic, la scoala sau in cazul unei citatii judecatoresti. Masuri similare au fost adoptate si in alte zone ale Spaniei, ca de pilda in Mallorca.
Surse: euronews.com, dw.com
Cititi si: O noua ipoteza privind aparitia coronavirusului in Europa