Atunci cand aveti de lucrat sau de studiat acasa, se impune sa va amenajati un spatiu adecvat, fie ca aveti la dispozitie o camera intreaga, fie doar un colt pentru un birou. In orice caz, alegerea scaunului de birou ideal este cea mai importanta pentru pozitia si confortul pe care trebuie sa le aveti in timpul lucrului.
Statul pe scaun ore in sir, in pozitii de cele mai multe ori incorecte, reprezinta cel mai mare risc pentru sanatate asociat muncii de birou. Deformarea coloanei vertebrale, slabirea muschilor si durerile de spate nu intarzie sa apara si iar tratarea lor nu este usoara si intotdeauna la indemana.
De aceea alegerea scaunului de birou ideal inseamna in primul rand alegerea unui scaun ergonomic, cu un design cat mai adaptat corpului, cat mai reglabil si cu cat mai multe componente care se pot ajusta (inaltime, spatar, unghi sezut, brate etc) si care sa ne ajute in cele din urma sa stam intr-o pozitie corecta.
Oferta de scaune ergonomice este destul de variata, asa ca va prezentam o serie de coordonate de care sa tineti cont cand alegeti.
1. Inaltime
Alegeti un scaun la care inaltimea sezutului poate fi reglata astfel incat sa va permita sa stati cu picioarele pe podea, coapsele paralele cu podeaua si genunchii indoiti la un unghi de 90 de grade.
2. Spatar
Acesta ar trebui sa sprijine curba naturala a coloanei vertebrale si sa fie suficient de mare incat sa va sprijine si umerii si gatul.
3. Sezut
Adancimea sezutului trebuie sa fie de pana la 10 cm, masurata de la partea din spate a genunchilor. De asemenea, marginea din fata a sezutului trebuie sa fie usor curbata, astfel incat sa nu intre in contact cu spatele genunchilor. Nu in ultimul rand, pentru o pozitie confortabila este recomandat ca sezutul scaunului de birou sa fie mai mare cu cel putin 2,5 cm pe fiecare parte fata de amprenta lasata de solduri si coapse.
4. Brate
Este foarte important ca scaunul de birou sa aiba brate pentru sprijinirea coatelor, astfel incat umerii sa fie intr-o pozitie confortabila, mai ales daca tastati la calculator pentru mult timp. Alegeti un scaun cu brate care se pot regla in inaltime pentru a servi diferitelor activitati.
5. Tetiera
Aceasta va va da posibilitatea de a sta confortabil cu capul inclinat pe spate. Va fi deosebit de utila daca tastati sau vorbiti la telefon in aceasta pozitie.
6. Tapiterie
Materialul in care este imbracat scaunul de birou trebuie sa fie de calitate, sa ofere o senzatie placuta, sa permita o buna aerisire si sa fie rezistent la mirosuri neplacute. Sunt recomandate pielea naturala, pentru curatarea si intretinerea careia exista solutii speciale, si plasa sau mesh-ul, care permite o buna aerisire, nu se imbiba de mirosuri neplacute si nu are nevoie de ingrijiri speciale. Tapiteria textila in schimb retine mirosurile neplacute, se curata greu si se pateaza foarte usor.
7. Stabilitate
Pentru o buna stabilitate, alegeti un scaun de birou cu 5 picioare a carui margine din fata nu este mai lunga decat raza picioarelor. De asemenea, rotile scaunului trebuie sa fie potrivite pentru suprafata pe care va fi folosit (gresie, parchet, covor, mocheta etc).
Ca ultim sfat pentru alegerea scaunului de birou ideal, va recomandam sa mergeti si sa incercati produsul la care v-ati orientat in magazin sau in showroom, inainte de a-l achizitiona. Merita sa faceti acest efort, daca va ganditi ca investiti o suma de bani si este un produs pe care il veti folosi mai multi ani.
Surse: scaune.ro, superghid.ro
Daca ti-a placut acest articol, te asteptam sa intri in comunitatea de cititori de pe pagina noastra de Facebook, printr-un Like mai jos: