Pentru cei crescuti la tara, in zone izolate, aparitia hidroforului a revolutionat un stil de viata inmarmurit in traditie, o consecinta directa si a accesului restrans la evolutiile tehnologice. Pe masura ce tehnologia a depasit limitele zonelor urbane, viata in comunitatile rurale s-a schimbat, iar confortul a inceput sa fie o preocupare obisnuita a celor care au inteles ca vremurile se schimba, aducand cu ele un plus de civilizatie. Despre alegerea unui hidrofor vom vorbi in acest articol, astfel incat achizitia sa se plieze pe nevoile specifice ale gospodariei voastre.
Hidroforul este un sistem care alimenteaza cu apa o locuinta. Are in structura sa o electropompa, un vas de hidrofor, un racord antivibrant, un presostat si un manometru. Pentru inceput, alegerea marimii rezervorului hidroforului (vasul de hidrofor) se face in functie de numarul de consumatori, frecventa consumului si numarul de bari (presiunea apei de pe sistemul de alimentare). Pornirile hidroforului sunt mai rare atunci cand rezervorul este mai mare. Cand rezervorul este mic, hidroforul va porni la cel mai mic consum de apa. In mod obisnuit, hidroforul porneste atunci cand rezervorul este golit pe jumatate. Vasul de hidrofor poate avea diferite capacitati, dar cea mai utilizata este de 24 de litri.
Specialistii site-ului Covera.ro recomanda, de exemplu, pentru o familie cu 4 persoane sau mai multe, achiziţionarea unui hidrofor cu vas de cel puţin 50 litri pentru a micşora numărul de porniri/opriri ale electopompei, pentru a consuma, astfel, mai puţin curent electric şi nu in ultimul rand pentru a mări durata de funcţionare a hidroforului. Acestia mai recomanda si vasele de hidrofor facute din inox pentru ca prin vasul de hidrofor sta si trece toata apa pe care o folositi in casa, aceasta optiune asigurand o calitate suprioara din toate punctele de vedere.
De asemenea, tineti cont de faptul ca adancimea de aspiratie a unui hidrofor este mai mare cu cat motorul electropompei este mai puternic. Din acest motiv, adancimea putului este un alt criteriu important in evaluarea achizitiei. De exemplu, hidrofoarele de 9 m au coloana de aspiratie de 9 metri, ceea ce inseamna ca aceasta este distanta de la hidrofor pana la luciul apei. Hidrofoarele de 30 m sunt cele de mare adancime, destinate in cazul alimentarii dintr-un put. Adancimea aleasa difera in functie de necesitati, dar e bine de stiut ca pentru irigatii este recomandat un hidrofor cu presiune si debit mari.
In acelasi timp, este indicat sa optati pentru un hidrofor performant care detine un sistem integrat, cu pompa auto-amorsanta, pentru a se opri automat atunci cand este sesizata lipsa de apa in put. Nu in ultimul rand, luati in calcul eficienta energetica si alegeti, deci, un hidrofor cu un consum de energie redus.
Surse: Covera.ro, Dedeman.ro, Inastockhausen.blogspot.ro
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe: