O casa care atrage atentia prin eleganta si bun gust poate fi pusa in evidenta de o retea de alei din pietris stabilizat. Acestea ii ofera o nota de distinctie si sunt si foarte practice.
Arhitectii si specialistii in amenajari exterioare ne incurajeaza sa optam pentru alei din pietris stabilizat. Asta indiferent daca vorbim despre alei de promenada sau despre alei de tranzit.
Aleile de promenada pot fi observate mai ales in parcuri. Parcul Drumul Taberei este unul dintre acestea. Sunt weekenduri in care vin si cate 20.000 de vizitatori. Si, din spusele autoritatilor, pietrisul stabilizat rezista timp indelungat si isi face bine treaba.
Uzura redusa la alei din pietris stabilizat
Aleile de tranzit, preferate de proprietarii de case si vile, sunt amenajate din pietris decorativ si o rasina sintetica netoxica. Aceasta este rezistenta la inghet si dezghet. Gradul de uzura este redus, spun expertii.
Iarna sau in zilele ploiase, intregul amestec faciliteaza infiltrarea apei in sol, ceea ce face ca gradinile si curtile sa arate impecabil. Adio noroi si balti! Aleile vor fi curate si accesul in casa sau in alte corpuri de cladire se va face fara prea mare efort.
Dupa ce isi fac o idee despre costuri, proprietarii pot opta pentru pietris de diferite culori, mai ales daca doresc sa isi amenajeze creativ gradina.
In culori precum rosu, galben, verde inchis, negru, alb murdar si alb curat, aleile din pietris stabilizat vor incanta ochiul privitorului. Si asta se va intampla indiferent de anotimp sau de starea vremii.
Nici pietrisul ranforsat nu trebuie ocolit
O alternativa la pietrisul stabilizat este cel ranforsat. Diferenta este ca, in cazul celui din urma, „montajul” implica folosirea unor celule de plastic cu rol in fxarea pietrelor.
Pentru un design deosebit al aleii, puteti alege si pietre decor in culori variate.
Sfaturi practice pentru amenajarea unei alei
Daca vreti sa faceti economii si sa va amenajati singuri alei din petris stabilizat, specialistii va ajuta cu o serie de sfaturi practice, pentru a nu da gres.
Trebuie sa aveti mare grija atunci cand trasati conturul unei alei din nisip stabilizat, precum si atunci cand incepeti sa sapati. Latimea trebuie sa fie aceeasi pe tot traseul, indiferent ca este drept sau serpuit. Sapaturile se vor face la o adancime de circa 10 centimetri.
Turnati apoi un strat subtire de nisip stabilizat in sant, iar apoi asezati si fixati bordurile.
Nu uitai sa asezati folia geotextil in santul sapat pentru a preveni patrunderea in pamant a pietrisului si pentru a evita aparitia buruienilor.
La final, raspanditi caramizile si pietrisul, egalizati suprafata cu o grebla si tamponati cu un tavalug. Dupa ceva timp – in general cateva saptamani – adaugati un nou strat de pietris stabilizat pentru a obtine un nivel optim.
Surse: gedeus.ro, vinca.ro.