A privi răsăritul și apusul de pe terasa casei, într-o lume agitată, dominată de ritmul alert al vieții, reprezintă un moment de o frumusețe veșnică. Ceva unic la care toți visăm și muncim din greu pentru a ne atinge acest vis.
Construirea unei case, însă, ne oferă foarte multe provocări și multă agitație, iar uneori chiar și nopți în care dormim mai puțin.
Dorim ca totul să fie perfect, spațiul să fie folosit la maxim, casa să fie cât mai economică, încălzirea pe timp de iarnă să coste cât mai puțin, izolația casei să fie cât mai bună, ferestrele și ușile să fie de cea mai bună calitate.
Tot mai mulți dintre noi ne dorim să fim independenți, să avem energia electrică produsă de noi prin panouri fotovoltaice, să cultivăm o mică grădină de legume care să ne ofere produse de cea mai înaltă calitate, roșia cultivată de noi să ne ofere acel gust autentic savuros, nu doar să fie roșie la culoare și să nu ofere nicio savoare.
Ne dorim să avem propria sursă de apă, să folosim energia geotermală pentru a încălzi locuința și pentru a proteja mediul înconjurător de combustibilii fosili.
Atunci când hotărâm să începem construcția unei case, trebuie să începem cu execuția forajului de apă, deoarece o să avem nevoie pentru șantier de apă.
Avantajele alimentării cu apă din foraje puturi
- Apa din foraje puturi este mereu curată, nu depindem de igienizarea conductelor de apă a rețelei;
- Presiunea apei este mereu satisfăcătoare;
- Nu depindem de oprirea apei.
Utilizarea pompei submersibile pentru a exploata apă din puțul forat
Pomparea apei din puturi forate se poate face cu pompă submersibilă și cu vas hidrofor. Din forajul de apă, pompa va alimenta vasul hidrofor, care de obicei este de 80 de litri, vas ce are în interior o membrană ca o minge de cauciuc și menține o presiune în vas și pe rețeaua de apă, pentru ca pompa să nu pornească de fiecare dată când deschidem robinetul.
Pompa submersibilă poate fi alimentată cu energie electrică din panouri fotovoltaice. Tot cu ajutorul panourilor fotovoltaice se poate alimenta electric și pompa de căldură.
În acest fel, se obține o independență totală, o casă ce nu depinde de nimeni și nimic.
Puțul oferă apă, pompa de căldură oferă energia termică, grădina ne oferă legume proaspete bio și sănătoase, soarele ne oferă apusul și răsăritul – o casă de poveste, un tărâm de vis unde să ne trăim viața departe de agitația unui oraș, în liniște și pace, departe de apartamente scumpe și neizolate fonic care ne produc discomfort.
Căminul puțului de apă
Căminul puțului poate fi subteran și acoperit cu gazon, astfel încât curtea să rămână în totalitate acoperită de gazon pentru a avea un aspect vizual plăcut.
Sistemul de pompare se poate instala în căminul forajului de apă în cazul în care acesta este suficient de mare.
Gazonul se poate iriga cu apă din foraje puturi prin sistemul de sprinklere, calculate astfel încât să se poată iriga toată suprafața gazonului. Această lucrare se poate face după execuția puțului de apă, și se pot face câteva teste pentru a se vedea că totul funcționează în parametri.
Căminul poate fi construit din beton cu pereți din bolțari, poate fi prefabricat din beton, de obicei fiind asemănător unui cilindru, sau poate fi din PVC, tot sub formă de cilindru. Dacă nu se dorește construcția unui cămin, sistemul de pompare se poate instala în camera tehnică, alături de alte echipamente, cum ar fi pompa de căldură.