Plintele sunt elemente-cheie atunci cand vorbim de aspectul unei incaperi, dar si piese des supuse loviturilor. Iar popularele plinte din PVC, MDF si polistiren tare sunt lipsite de rezistenta. Descoperim solutii alternative, in acest articol.
Plintele amintite mai sus sunt varianta comoda si la pret redus, insa si dezavantajele sunt multe. Cel mai mare astfel de defect este rezistenta. De cate ori nu vi s-a intamplat ca plinta sa plesneasca pur si simplu la un impact ceva mai puternic? Ca sa nu mai spunem de piesele de legatura de la colturi, pe care le luam mai mereu ”in picioare”.
Pentru cei care sunt in cautare de altceva, exista varianta plintelor din aluminiu sau din inox, rezistente si discrete, extrem de folosite de designeri pentru locuintele, noi sau renovate, in stil modern.
Incepem cu una dintre cele mai interesante dintre plinte: cea care se monteaza în acelasi plan cu peretele. Altfel spus, plinta este pur și simplu o parte a peretelui vertical, fara a iesi catusi de putin in relief. De exemplu, modelul de AICI este realizat din aluminiu periat. O astfel de plinta este compusa din doua parti:
– una, care nu va fi vizibila la final, se monteaza in spatele placilor de de gips carton de 12,5 mm sau poate fi tencuita;
– a doua se monteaza pe prima parte, dar doar atunci cand peretii au fost finisati (inclusiv zugraviti), iar pardoseala a fost terminata (fie ca vorbim de parchet, gresie, marmura sau alt material).
Canalul de mici dimensiuni dintre plinta si gips carton ofera senzatia de desprindere a pardoselii de perete si astfel este creat efectul de plutire a acesteia.
Celor care prefera solutiile si liniile simple le este recomandata o plinta cum este cea de AICI. Plinta se lipeste pur si simplu de perete, cu ajutorul adezivilor elastici la tub, iar buza usor curbata permite mascarea rosturilor de dilatare lasate intre pardoseala si perete (la parchet, de exemplu). Plinta din aluminiu este tratata impotriva oxidarii si este potrivita pentru orice pardoseli, de la ceramica si parchet la mocheta, covor pvc sau acoperiri epoxidice. Daca va plac striatiile, atunci puteti opta pentru modelul de AICI.
Extrem de folosite in spatiile de birouri si showroomuri – dar preferate si de unii proprietari de apartamente – sunt plintele de aluminiu rectangulare, cum sunt cele patru modele de AICI. Sunt extrem de simplu de montat (cu adezivi elastici) si vin impreuna cu piese de colt si de capat, in acelasi design minimalist.
Exista si plinte bicolor, care atrag privirile prin contrastul cromatic, dar, cum este cazul modelului de AICI, si prin combinatia de materiale. Aceasta plinta e formata din doua parti, una fixa realizata din aluminiu eloxat (care se fixeaza pe perete cu suruburi sau se lipeste cu adezivi elastici) si o parte decorativa, interschimbabila, din lemn de stejar, natur sau lacuit.
Exista, desigur, si plinte bicolor realizate in intregime din aluminiu. Puteti vedea gama de plinte bicolor AICI.
Foarte utile pe coridoare si holuri, ori in sali de cinema, baruri, cluburi si showroom-uri, sunt plintele de aluminiu cu LED-uri. Modelul de AICI, de exemplu, a fost gandit de un arhitect italian si poate fi montat atat la imbinarea dintre perete și pardoseala, cat si la cea dintre perete si tavan, creand astfel o atmosfera placuta si un design rar intalnit.
O plinta din aluminiu cu LED-uri poate avea si rolul de a ascunde cabluri de curent sau internet. Modelul de AICI e si aspectuos si functional, dupa cum puteti vedea din imaginile de mai jos.
Indiferent de tipul de plinta ales, dintre cele prezentate mai sus, foarte multi clienti apreciaza nuanta, iar albul este cea mai cautata culoare. Datorita elegantei si impresiei de spatiu, dar si calitatii ca se potriveste de minune cu foarte multe tipuri de design interior. AICI puteti descoperi mai multe modele de plinta alba, dintre care sa il alegeti pe cel mai potrivit designului si necesitatilor voastre.
Aluminiul nu este insa singura solutie pentru plinte rezistente si aspectuoase. Inoxul – lucios sau mat – este preferatul designerilor minimalisti si, foarte important, este cea mai buna varianta pentru incaperile cu umiditate ridicata si expuse bacteriilor (baile, de exemplu). Explicatia e cat se poate de simplu: suprafata de inox este mult mai putin poroasa decat cea de aluminiu, acesti pori fiind locuri in care bacteriile se pot dezvolta. Puteti alege dintre diversele modele prezentate AICI.
Mai multe plinte de aluminiu si inox pot fi gasite AICI.