In cazul in care te-ai mutat recent sau urmeaza sa te muti intr-o locuinta noua, cel mai probabil printre prioritatile tale se numara amenajarea acesteia. Iti venim in ajutor si vorbim in randurile de mai jos despre stilul shabby chic si cum poti sa iti amenajezi livingul, dar nu numai, astfel incat sa il transformi intr-o incapere primitoare si deosebita.
Stilul shabby chic. Caracteristici generale
Pe scurt, shabby chic este stilul rustic englezesc. El se mai numeste si cottage style deoarece este caracteristic caselor si cabanelor de vacanta ale englezilor, situate in zonele rurale. Stilul a aparut ca o reciclare a obiectelor vechi, in perioada in care magazinele occidentale au fost practic invadate de piese din plastic, pop art si disco. In anii ’80, cand au inceput sa isi faca aparitia aceste piese foarte colorate si stralucitoare, englezii au inceput sa isi mobileze casele cu piese vechi, cu defecte sau desperecheate, acesta fiind modul in care a aparul stilul shabby chic.
Stitlul este foarte apreciat si deoarece nu necesita o investitie mare, ci doar foarte multa creativitate. Sunt apreciate si chiar cautate imperfectiunile pieselor de mobilier si frumusetea naturala. Acest stil ramane in continuare unul dintre cele mai populare curente in amenajarea interioara, fiind un stil care imbina noul cu vechiul.
Stilul shabby chic. Amenajarea livingului
Atunci cand vorbim despre sufragerie, desi nu exista reguli stricte, exista anumite lucruri care deosebesc stilul shabby chic de alte stiluri de amenajare a livingului.
- Culori delicate, pastelate
Fara indoiala, albul este omniprezent atunci cand vorbim despre shabby chic. Pe langa faptul ca da o nota de luminozitate spatiului, un fundal alb iti permite sa folosesti orice combinatii cromatice. Rozul pastel, albastru deschis sau turcoaz sunt de asemenea culori apreciate, precum si verdele pal.
- Mobila vopsita in alb
Mobilierul alb cu note vintage da un aer intim livingului, iar albul de tip cerusé este des intalnit in amenajarile shabby chic. Acest tip de finisaj – folosit mai ales pentru blatul comodelor, bufetelor, vitrinelor, dar si la scaune – se obtine prin perierea lemnului si aplicarea unui strat de oxid. Rezultatul este aspectul “prafuit” al piesei de mobila, foarte cautat in decorurile shabby chic.
- Decoratiuni
Fara indoiala, stilul shabby chic este un stil feminim, iar decoratiunile folosite trebuie sa sublinieze acest aspect. Pentru living, sunt recomandate pernele de scaun cu margini dantelate, tablouri ovale cu ornamente aurii, ceasuri retro de perete, cu motive florale si candelabre cu cristale.
- Materiale, modele si texturi
Materialele folosite in decorarea interioarelor shabby sunt lemnul, bumbacul sau inul (perne decorative, lenjerii de pat), metalul (cutii pentru depozitare, cuiere). Este recomandabil ca vopseaua lemnului sa fie scorojita, iar metalul sa aiba urme de rugina. Dantela, cu textura sa delicata, insoteste bumbacul in compozitia perdelelor, a servetelor sau a fetelor de masa.
Foto: pinterest.com
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe Facebook: