O gradina mica provoaca, in primul rand, la identificarea unor idei de amenajare bine cantarite. Asa cum am vazut in articole pe teme similare publicate pana acum, spatiul mic nu este sub nicio forma o bariera in calea unei gradini in care sa va regasiti energia, fie ca vorbim de o gradina de flori, fie una de legume. Astazi vorbim despre amenajarea unei gradini de 200 de metri patrati astfel incat spatiul sa fie unul primitor si relaxant.
Arhitectii peisagisti recomanda, in general, stilul minimalist pentru amenajarea unor gradini cu suprafata mica astfel incat spatiul sa nu para inghesuit si sufocat de prea multe plante si arbusti. Cu siguranta, primul pas, inainte de a incepe amenajarea, este stabilirea destinatiei gradinii. Gradina poate fi loc de luat masa, iar, in acest caz, spatiul va necesita mobilier pentru servirea mesei, un gratar sau un cuptor. Spatiul verde mai poate fi loc de joaca pentru copii si atunci gradina va trebui dotata cu un mobilier specific pentru cei mici, precum leagan, tobogan. Dupa ce s-a stabilit destinatia pe care proprietarul doreste sa o dea spatiului verde, urmeaza amenajarea propriu-zisa a gradinii.
La fel de importanta este asortarea gradinii cu arhitectura casei. Stilul care se potriveste casei rustice este cel cu linii curbe, cu ridicari de teren, precum si cu jocuri de piatra sau caderi de apa. In cazul in care casa este construita in stil modern, gradina va trebui sa fie amenajata in stil minimalist, adica amenajarea se va face cu linii drepte, gradina trebuind sa contina jocuri de texturi, lemn-piatra, precum si materiale moderne, cum este inoxul.
In cazul unei gradini de 200 de mp, daca apelati la specialisti, costurile de amenajare variaza intre 400 si chiar 10.000 de euro. Gazonul intra la categoria investitie redusa, in vreme ce arborii de import, precum bradul argintiu, artarul japonez si chiar tuia inseamna costuri mai ridicate. O solutie poate fi amenajarea centrului gradinii cu gazon, astfel incat sa va bucurati de un spatiu deschis, in vreme ce laturile pot fi decorate cu rasaduri de flori, arbusti si ornamente cu piatra de rau etc.
Daca stilul minimalist nu se impune a fi pus in practica, specialistii recomanda evitarea unei diviziuni strict geometrice a spatiului, ci mai degraba un design neuniform, in care liniile curbe ale unei eventuale alei din prundis sa creeze senzatia de dinamism. Nu ezitati sa apelati la indemanare pentru a da nastere la mobilier de gradina din vechi materiale, precum lemn, cauciucuri etc. Mizati pe jardiniere construite tot din materiale reciclabile pentru a adauga accente in diferite colturi ale gradinii. In acest material gasiti alte recomandari utile pentru o gradina reusita. Pentru o gradina de legume pe suprafata mica gasiti sfaturi practice in acest articol.
Surse: Romaniatv.net, Casamea.ro
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe: