Amenajarea unui apartament mic poate parea o corvoada, daca nu alegi cu atentie piesele de mobilier, culoarea peretilor, dar si modelul draperiilor sau decoratiunile. Atunci cand vine vorba de amenajarea unui apartament mic, fiecare detaliu conteaza. Astfel, am pregatit in randurile de mai jos cateva sfaturi care te vor ajuta sa dai impresia unui spatiu mai mare.
Amenajarea unui apartament de 40 metri patrati
Peretii si pardoseala
In ceea ce priveste peretii, cel mai indicat este sa ii vopsesti in alb sau nuante pastelate. In magazinele bricolaj gasesti vopsea lavabila de interior puternic reflectorizanta, de culoare alba, care poate fi nuantata cu un pigment la alegerea ta. Nu uita ca nuantele calde ale spectrului cromatic (rosu, portocaliu, galben) micsoreaza vizual spatiul, in timp ce nuantele reci (albastru, verde, violet) il maresc, adaugandu-i profunzime.
O regula de baza este ca, indiferent de culoarea pe care o alegi pentru pereti, sa pastrezi tavanul alb deoarece acesta va oferi mai multa luminozitate intregii incaperi. Daca ai o incapere cu tavan jos, o poti mari optic si poti crea iluzia de camera mai inalta, daca aplici un tapet decorativ cu dungi verticale. Pe de cealalta parte, daca vrei sa maresti incaperea pe latime, designerii recomanda folosirea unui tapet cu dungi orizontale.
In ceea ce priveste pardoseala, alege una cu un aspect cat mai simplu si intr-o culoare cat mai deschisa. Un parchet laminat in nuante deschise sau o gresie care imita dusumeaua din lemn natur sunt niste alegeri foarte bune, spre exemplu.
Referitor la mobila, este indicat sa optezi pentru mobila cu fronturi lucioase deoarece mobila mata nu va reflecta lumina la fel de bine. In plus, evita sa incarci livingul prea mult si limiteaza-te la piesele de mobilier necesare. Daca se poate, inlocuieste canapeaua cu fotolii cu picioare, iar masuta de cafea cu un taburet pe care poti sa il folosesti atat ca scaun, cat si ca masa, la nevoie. Daca alegi piese de mobilier cu picioare, care par usoare, spatiul va parea mai putin incarcat, iar camera va fi perceputa ca fiind mai mare. In ceea ce priveste forma lor, evita mobilierul cu forma rontunjita deoarece acesta da impresia unui spatiu mai mic.
Aceeasi regula se aplica si in dormitor: limiteaza-te la obiectele de mobilier stric necesare, cum ar fi un pat si un dulap pentru haine. Renunta la noptiere si inlocuieste-le cu doua sau trei rafturi situate in apropierea patului. In acest mod, vei elibera spatiul la nivelul pardoselii si vei crea iluzia de o camera mai spatioasa.
Mobilier inteligent
Cand spunem mobilier inteligent ne referim la mobila cu spatii de depozitare sau la cea extensibila. Astfel, pentru bucatarie, de exemplu, poti opta pentru o masa extensibila si scaune pliante, pe care sa le folosesti doar la nevoie. Pentru living, daca iti doresti o canapea, alege una care are o lada de depozitare, precum si un taburet detasabil si gol in interior, in care poti depozita diverse lucruri. In dormitor alege un pat cu sertar sub el, iar daca iti doresti sa achizitionezi un birou, alege unul cu un raft sub el.
Amenajarea unui apartament de 40 metri patrati
Finisaje din sticla
In baie, opteaza pe cat posibil pentru finisaje din sticla deoarece acestea reflecta lumina foarte bine si dau impresia unui spatiu mai mare. De exemplu, la cabina de dus, usile din geam transparent permit privirii sa patrunda adanc, beneficiind astfel de intreg spatiul. Daca usa este pana in tavan, atunci baia pare automat mai inalta.
Renunta la usa
Acolo unde este posibil, inlocuieste usile cu bolti inalte si separa spatiul intr-un mod cat mai creativ. Daca nu vrei sau nu poti sa renunti complet la usi, inlocuieste-le cu unele glisante. Daca se poate, renunta si la un perete, pentru a obtine o bucatarie open-space, cu deschidere in sufragerie. Acest tip de bucatarie este functionala si adauga cativa centimetri in plus spatiului de locuit.
Foloseste-te de iluzii optice
Asa cum am spus si mai sus, sticla reflecta lumina si creeaza iluzia unui spatiu mai mare. Astfel, poti sa plasezi o oglinda pe peretele opus unui ferestre, pentru ca aceasta sa reflecte lumina naturala in toata camera. Acelasi efect il vei obtine si daca plasezi cateva obiecte metalice in anumite colturi din casa, unde ajunge lumina naturala.
Tot o iluzie optica vei obtine si daca plasezi galeria perdelelor cu circa 10 cm deasupra ferestrelor. In acest mod, vei mari optic dimensiunea geamurilor si vei face ferestrele sa para mai inalte. In ceea ce priveste materialele draperiilor, alege unele fluide, in culori apropiate de cea a peretilor, pentru a da impresia de continuitate.
Profita de inaltimea peretilor
Nu in ultimul rand, incearca pe cat posibil sa amenajezi pe verticala. De exemplu, poti dubla spatiul de depozitare din bucatarie, daca montezi cateva rafturi sub dulapurile suspendate. Le poti folosi pentru a pastra condimente, carti de bucate, prosoape de bucatarie sau orice alte lucruri mici, dar utile.
La fel de bine, este indicat sa optezi pentru corpurile pana in tavan. Nu doar ca vei avea mai mult spatiu de depozitare, dar vei da si impresia de o camera mai inalta.
Foto: countryliving.com
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe Facebook: