Grupul de Comunicare Strategica face precizari in legatura cu amenzile care se dau pentru nerespectarea starii de alerta. Cea mai mare ajunge la 15.000 de lei.
Intrebarile la care raspund cei de la Grupul de Comunicare Strategica (GCS) arata ca inca mai exista nelamuriri privind situatiile in care se dau amenzi. Una dintre ele se refera la sanctionarea persoanelor fara masca.
„Purtarea mastii care acopera nasul si gura este obligatorie incepand cu 15 mai 2020 in spatiile comerciale, mijloacele de transport in comun, la locul de munca si in alte spatii inchise”, precizeaza GCS.
Amenzi pentru nepurtarea mastii
Persoanele care nu respecta obligatia de a purta masca in spatiile mentionate pot fi sanctionate contraventional in baza Legii nr. 55/2020 privind unele masuri pentru prevenirea si combaterea efectelor pandemiei de COVID-19. Astfel, „nerespectarea de catre persoane fizice a masurilor individuale de protectie a vietii“ se sanctioneaza cu amenda intre 500 de lei si 2.500 de lei.
Autoritatile vin cu o precizare importanta: scopul autoritatilor nu este de a sanctiona cetatenii, ci de a limita raspandirea virusului COVID-19. In contextul trecerii la starea de alerta, politistii vor actiona in principal pentru indrumarea cetatenilor cu privire la noile reguli.
Cea mai mare amenda: 15.000 de lei
Iata toate faptele care pot fi sanctionate cu amenda pe durata starii de alerta:
a) neluarea de catre conducatorii serviciilor de asistenta sociala, a masurilor stabilite conform art.5 alin.(2) lit.e), referitoare la adaptarea programului de lucru sau la permanentizarea activitatii – amenda de la 1.000 lei la 5.000 lei.
b) neluarea de catre conducatorii autoritatilor sau institutiilor la nivelul carora sunt constituite centrele operative pentru situatii de urgenta, a masurilor pentru permanentizarea activitatii acestora, conform art.5 alin.(2) lit.f) – amenda de la 1.000 lei la 5.000 lei.
c) neexecutarea masurilor stabilite conform art.5 alin.(3) lit.a), referitoare la evacuarea temporara a persoanelor si bunurilor din zona afectata sau posibil a fi afectata, de catre personalul institutiilor si autoritatilor publice desemnate sa puna in aplicare aceste masuri – amenda de la 500 lei la 2.500 lei.
d) impiedicarea de catre orice persoana fizica, a executarii masurilor de evacuare temporara a persoanelor si bunurilor din zona afectata sau posibil a fi afectata, stabilite conform art. 5 alin.(3) lit.a) – amenda de la 500 lei la 2.500 lei.
e) impiedicarea de catre orice persoana fizica, a distribuirii ajutoarelor de prima necesitate pentru persoanele si animale afectate, stabilite conform art. 5 alin.(3) lit.b) – amenda de la 500 lei la 2.500 lei.
f) neefectuarea lucrarilor stabilite conform art. 5 alin.(3) lit.c), referitoare la modificarea de urgenta a mediului inconjurator si infrastructurii, de catre personalul institutiilor si autoritatilor publice desemnate prin hotarari ale comitetelor pentru situatii de urgenta sa puna in aplicare aceste masuri – amenda de la 1.000 lei la 5.000 lei.
g) impiedicarea de catre orice persoana fizica, a efectuarii lucrarilor stabilite conform art. 5 alin.(3) lit.c) , referitoare la modificarea de urgenta a mediului inconjurator si infrastructurii – amenda de la 500 lei la 2.500 lei.
h) nerespectarea de catre persoanele fizice, a masurilor individuale de protectie a vietii si pentru limitarea efectelor tipului de risc produs asupra sanatatii persoanelor, stabilite conform art. 5 alin.(3) lit.d) – amenda de la 500 lei la 2.500 lei.
i) nerespectarea de catre persoanele fizice, a masurilor de izolare la domiciliu stabilite conform art. 5 alin.(3) lit.d) – amenda de la 1.000 lei la 5.000 lei.
j) nerespectarea interdictiilor stabilite conform art. 5 alin.(4) lit.a), de a organiza mitinguri, demonstratii, procesiuni, concerte sau alte tipuri de intruniri, in spatii deschise, ori intruniri de natura activitatilor culturale, stiintifice, artistice, religioase, sportive sau de divertisment, in spatii inchise – amenda de la 3.000 lei la 15.000 lei.
k) participarea persoanelor fizice la mitinguri, demonstratii, procesiuni, concerte sau la alte tipuri de intruniri, in spatii deschise, ori la intruniri de natura activitatilor culturale, stiintifice, artistice, religioase, sportive sau de divertisment, in spatii inchise, interzise in conformitate cu art.5 alin.(4) lit.a) – amenda de la 500 lei la 2.500 lei.
l) desfasurarea de catre organizatori, a unor mitinguri, demonstratii, procesiuni, concerte sau a altor tipuri de intruniri, in spatii deschise, ori a unor intruniri de natura activitatilor culturale, stiintifice, artistice, religioase, sportive sau de divertisment, in spatii inchise, cu nerespectarea masurilor stabilite conform art. 5 alin.(4) lit.a) – amenda de la 2.000 lei la 10.000 lei.
m) circulatia persoanelor, pietonala sau cu vehicule, in locurile si, dupa caz, in intervalele orare in care aceasta a fost interzisa sau restransa potrivit art. 5 alin.(4) lit.b) – amenda de la 500 lei la 2.500 lei.
n) nerespectarea de catre persoanele fizice, a interdictiei de iesire din zonele stabilite in conformitate cu art. 5 alin.(4) lit.c), sau incalcarea intervalelor orare in care este permisa iesirea din aceste zone – amenda de la 500 lei la 2.500 lei.
o) nerespectarea de catre persoanele fizice, a interdictiei de iesire din cladirile, localitatile sau zonele geografice in care a fost instituita carantina potrivit art. 5 alin.(4) lit.c) – amenda de la 1.000 lei la 5.000 lei.
p) nerespectarea de catre operatori, a masurilor stabilite potrivit art. 5 alin.(4) lit.d), referitoare la restrangerea sau interzicerea transporturilor rutiere, feroviare, maritime, fluviale, aeriene sau cu metroul ori incalcarea intervalelor orare in care acestea sunt permise – amenda de la 3.000 lei la 15.000 lei.
Amenzi pentru operatorii economici
q) nerespectarea de catre conducatorii institutiilor sau operatorilor economici, a conditiilor stabilite potrivit art. 5 alin.(4) lit.f), referitoare la desfasurarea activitatii acestor institutii sau operatori economici – amenda de la 1.000 lei la 5.000 lei
r) nerespectarea de catre conducatorii institutiilor sau operatorilor economici, a masurilor stabilite potrivit art. 5 alin.(4) lit.f), referitoare la suspendarea temporara a activitatii acestor institutii sau operatori economici – amenda de la 2.000 lei la 10.000 lei
s) neefectuarea lucrarilor pentru demolarea partiala sau totala a unor constructii, instalatii sau amenajari, mutarea/dezmembrarea unor bunuri/mijloace mobile ori pentru inundarea controlata a unor terenuri, culturi, plantatii sau paduri, de catre persoanele fizice sau juridice ori de catre personalul institutiilor si autoritatilor publice desemnate potrivit art. 5 alin.(4) lit.g) – amenda de la 1.000 lei la 5.000 lei
ș) impiedicarea de catre orice persoana fizica, a efectuarii lucrarilor pentru demolarea partiala sau totala a unor constructii, instalatii sau amenajari, mutarea/dezmembrarea unor bunuri/mijloace mobile ori pentru inundarea controlata a unor terenuri, culturi, plantatii sau paduri, stabilite potrivit art. 5 alin.(4) lit.h) – amenda de la 500 lei la 2.500 lei.
Cei sanctionati pot plati jumatate din amenda in termen de 15 zile.
Cititi si: Noua declaratie pe propria raspundere. Ce facem daca avem o casa in alta localitate
Cititi si: OMS anunta cand vine al doilea val de coronavirus