Quercitina, un antioxidant natural pe care il gasim din abundenta in ceapa rosie, este un adevarat inhibitor pentru virusul SARS-COV-2. Mai exact, are o actiune destabilizatoare asupra uneia dintre moleculele cu rol-cheie in multiplicarea agentului patogen.
Descoperirea a fost facuta de cercetatorii spanioli si italieni, care au si publicat un studiu in acest sens, potrivit hotnews.ro. „Simularile pe computer au aratat ca quercitina se leaga exact de locul activ al proteinei 3CLpro, impiedicandu-l sa-si indeplineasca corect functia. Deja, in acest moment, aceasta molecula este la acelasi nivel cu cele mai bune antivirale avute la dispozitie impotriva coronavirusului, insa niciunul nu este aprobat ca medicament”, afirma Bruno Rizzuti, unul dintre autorii studiului.
Quercitina are o serie de proprietati originale si interesante din punct de vedere farmacologic, explica cercetatorii. „Este prezenta din abundenta in legumele obisnuite, precum caperele, ceapa rosie si ridichia, si este cunoscuta pentru proprietatile sale antioxidante, antiinflamatoare, anti-alergice si anti-proliferative. Proprietatile sale farmacocinetice sunt, de asemenea, cunoscute si este foarte bine tolerata de om”, explica oamenii de stiinta.
Efect antiinflamator
Quercitina aparține unui grup de pigmenţi de plante numite flavonoide. Flavonoidele, cum ar fi quercitina, sunt antioxidanţi, adică substanţe care elimină particulele nocive din organism, cunoscute sub numele de radicali liberi. Radicalii liberi au efecte negative asupra membranelor celulelor şi a ADN-ului și pot provoca moartea celulelor.
Quercitina acţionează ca un antihistaminic și un antiinflamator, şi poate ajuta la protejarea împotriva bolilor de inimă şi împotriva cancerului. Quercitina poate ajuta şi la stabilizarea celulelor care eliberează histamină și, astfel, are un efect antiinflamator.
Se gaseste si sub forma de capsule
Cei interesati trebuie sa stie ca antioxidantul se gaseste si in farmacii. Un flacon cu 90 de capsule costa pana in 100 de lei. Cand este luata din alimentatie, quercitina este sigura. Administrata ca supliment, aceasta este sigura in doze rezonabile, pentru o perioada scurta (pana la 500 mg, de doua ori pe zi, pana la 12 saptamani). Nu se cunosc riscurile la administrarea indelungata. La doze crescute insa, pot sa apara probleme la nivel renal.
Quercitina poate provoca dureri de cap sau furnicari la nivelul bratelor si picioarelor. Nu este recomandata administrarea la femeile insarcinate sau la cele care alapteaza. Alte reactii adverse au fost semnalate la efectuarea unui tratament intravenos.
In ceea ce priveste interactiunea cu alte medicamente, quercitina poate modifica modul in care acestea actioneaza sau poate creste riscul de reactii adverse, pentru urmatoarele clase: antibiotice, ciclosporine, warfarina.
Cititi si: Cum a ajuns coronavirusul in Romania