Vaccinul Sputnik-V, aflat in curs de dezvoltare in Rusia impotriva noului coronavirus, a declansat o reactie imunitara in randul tuturor voluntarilor care au participat la studii clinice in faze incipiente. Informatia apare in prestigioasa revista medicala The Lancet.
Aceste rezultate nu dovedesc deocamdata ca vaccinul rusesc asigura o protectie eficienta impotriva infectarii cu noul coronavirus, aspect ce va trebui sa fie demonstrat prin studii mai ample, au subliniat expertii in medicina.
Pe 11 august, autoritatile ruse au anuntat intrarea vaccinului lor potential in faza 3 – care este si ultima – a studiilor clinice si intentia lor de a-l omologa inca de luna aceasta, fara sa mai astepte rezultatele furnizate de faza finala a acestor teste.
Rusii raspund criticilor
Dupa anuntul din luna august, mai multi cercetatori si anumite tari, precum Germania, au exprimat dubii legate de eficienta si siguranta vaccinului rusesc, in special din cauza absentei datelor publice referitoare la testele realizate. Expertii occidentali au avertizat impotriva folosirii vaccinului din Rusia pana cand toate testele si etapele internationale de certificare nu vor fi indeplinite.
Insa, dupa ce rezultatele primelor teste au fost publicate vineri pentru prima data intr-o revista stiintifica prestigioasa si dupa ce studiul de faza 3 a debutat saptamana trecuta in Rusia pe un esantion de 40.000 de persoane, un oficial de rang inalt din administratia rusa a spus ca tara lui a reusit sa demonteze astfel criticile venite din strainatate.
Ce se stie despre vaccin
Vaccinul Sputnik-V – denumit astfel pentru a aduce un omagiu primului satelit artificial din lume, lansat de fosta U.R.S.S. – se bazeaza pe doi compusi diferiti, administrati prin doua injectii succesive, la un interval de trei saptamani, detaliaza articolul publicat vineri in revista britanica The Lancet.
Este vorba despre vaccinuri „cu vector viral”: ele utilizeaza ca suport doua adenovirusuri umane (familie de virusuri comune), transformate si adaptate pentru a combate maladia COVID-19.
Sursa: agerpres
Cititi si: Cum a ajuns coronavirusul in Romania
Cititi si: Cum poate fi oprita pandemia de coronavirus