Centrul OncoGen, din Timisoara, apare intr-un document al Organizatiei Mondiale a Sanatatii referitor la insitutele si companiile care testeaza un vaccin contra coronaviruslui.
Potrivit documentului OMS, datat 4 aprilie, doua dintre vaccinuri se afla intr-un stadiu de evaluare clinica. Sunt produse de companii din Statele Unite si China – Moderna si, respectiv, CanSino Biological Inc. – si au cele mai mari sanse sa fie aprobate primele.
Pe lista OMS mai apar alte 60 de vaccinuri aflate in evaluare pre-clinica, printre care se numara si cel al Centrului OncoGen din Timisoara.
„In liga mare a cercetarii”
Directrorul OncoGen, Virgil Paunescu, s-a aratat incantat de mentionarea insitutului din Timisoara in documentul Organizatiei Mondiale a Sanatatii. „Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) recunoaste centrul OncoGen, Timisoara, ca fiind singurul din Romania care are in testare un vaccin impotriva Covid-19”, scrie, pe Facebook, doctorul Paunescu.
„Acest lucru atesta ceea ce am mai spus. Centrul OncoGen se afla in liga mare a cercetarii mondiale, alaturi de institute si companii recunoscute pentru performanta in cercetarea medicala de varf. Aveti incredere in cercetarea romaneasca. Noi mergem inainte!”, adauga Virgil Paunescu.
Testare pe celule umane
Virgil Paunescu a facut o serie de precizari dupa ce, in ultimele zile, a fost acuzat de raspandire de informatii false. „Sa clarificam odata si pentru totdeauna subiectul vaccinului. La Institutul OncoGen, Timisoara, AVEM VACCINUL impotriva virusului Covid-19. Stiintific, asa este corect sa il numim: vaccin in testare pe celule umane”, a explicat medicul.
„Confuzia creata este data de diferenta dintre doua concepte: Dezvoltare versus Fabricare. Institutul nostru este unul de cercetare- dezvoltare. Putem DEZVOLTA un vaccin, putem produce circa 1000 de doze din acest vaccin si putem sa-l testam in fazele I si II”, a mai spus el.
Cat mai e de asteptat
De obicei, pentru a crea si distribui un vaccin de la zero ste nevoie de o perioad cuprinsa intre doi si cinci ani. Totusi, in conditiile unei mobilizari globale, Organizatia Mondial a Sanatatii a avansat un termen de 18 luni.
„La fel ca majoritatea expertilor in vaccinuri, nici eu nu cred ca acest vaccin contra coronavirusului va fi gata in mai putin de 18 luni”, spune si Annelies Wilder-Smith. Ea este profesor la London School of Hygiene and Tropical Medicine si s-a specializat in infectii de data recenta.
Numarul cazurilor de infectare cu coronavirus va atinge un nivel maxim si apoi va intra pe o panta descendenta inainte ca vaccinul sa fie gata, sustine Annelies Wilder-Smith.
Cititi si: Ce nu stim inca despre coronavirus. Top 9 enigme