Directorul Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) a vorbit, in premiera, despre „candidatii de top” pentru dezvoltarea unui vaccin impotriva coronavirusului. Tedros Adhanom Ghebreyesus a dezvaluit ca sunt cateva echipe de cercetatori care au avansat mai mult decat restul si care au nevoie de finantare suplimentara.
„Avem candidati buni acum. Cei de top sunt in jur de 7-8. Dar in total avem sute. Acum ne concentram pe putinii candidati care pot avea, probabil, rezultate mai bune”, a spus Tedros Adhanom Ghebreyesus, fara a da mai multe amanunte.
El s-a referit, mai exact, la concentrarea finantarii pentru dezvoltarea unui vaccin. Este clar ca oamenii de stiinta care au avansat cel mai mult cu cercetarea vor primii mai multi bani pentru a crea vaccinul. Liderii lumii au promis 7,4 miliarde de euro in acest sens, insa seful OMS spune ca este nevoie de mai multe fonduri.
Ceva mai mult optimism
In martie, Organizatia Mondiala a Sanatatii informa ca un vaccin impotriva coronavirusului nu poate fi dezvoltat in mai putin de 12 luni. Tedros Adhanom Ghebreyesus este, acum, ceva mai optimist si spune ca eforturile au fost accelerate in ultima perioada.
Directorul general al OMS nu a dat un termen clar, dar a sugerat ca vaccinul ar putea fi gata mai devreme decat s-a estimat initial. Incepand in ianuarie, „OMS a colaborat cu mii de cercetatori din toata lumea pentru a accelera dezvoltarea vaccinului”, a tinut sa precizeze Tedros Adhanom Ghebreyesus.
Potrivit acestuia, numarul cazurilor de infectare este in scadere in Europa Occidentala, dar creste in Europa de Est, Africa, sudul Asiei si la est de Mediterana.
Teama de al doilea val de coronavirus
Comisia Europeana a avertizat deja statele membre UE ca un al doilea val de infectari cu coronavirus ar putea lovi regiunea. Este doar o chestiune de timp, spun mai multi cercetatori, potrivit Euronews.
Doua tari din Asia si una din Europa se confrunta, din nou, cu o crestere a numarului cazurilor de infectare cu coronavirus. Totul se intampla dupa o perioada de acalmnie si de relaxare a restrictiilor pentru populatie. Statele in cauza sunt Coreea de Sud, China si, surprinzator, Germania.
Laudata pentru modul in care a tinut pandemia sub control, Germania pare sa aiba iar probleme. Potrivit Institutului Robert Koch, s-a ajuns in situatia in care, din nou, un bolnav infecteaza mai mult de o persoana sanatoasa. Iar daca situatia se agraveaza, restrictiile de deplasare vor fi reintroduse.
Sursa: timesofisrael.com
Cititi si: Trei tari in care coronavirusul a revenit in forta