Apa si uleiul de trandafir sunt folosite din vremuri stravechi in ritualuri religioase si in cosmetica, avand importante calitati in tratatea afectunilor pielii. Astfel, apa de trandafiri este un tonifiant potrivit tuturor tipurilor de ten, ce reda fermitate pielii si incetineste procesul de imbatranire, hidratand, purificand si lasand pielea catifelata.
Apa de trandafiri are si proprietati astringente, calmante, antirid, regenerante, antiinflamatoare si inhiba inmultirea bacteriilor, mai spun specialistii. Pentru a te putea bucura de toate aceste efecte, iata mai jos cateva retete pentru apa de trandafiri facuta in casa.
Apa de trandafiri facuta in casa: cum o preparam
Pentru prima, nu ai nevoie decat de petale de trandafiri si apa distilata. Mai intai de toate, asigurati-va ca trandafirii pe care ii folositi in acest proces nu au fost crescuti cu pesticide si alte chimicale, din acest motiv fiind recomandat sa utilizati flori crescute in propria gradina. Petalele trebuie sa fie proaspat culese, ideal la cateva ore dupa rasaritul soarelui, cand roua se evapora. Folositi doar petalele pe care sa le spalati bine pentru a indeparta noroiul si diferite insecte.
Puneti apoi petalele intr-o oala si turnati apa distilata cat sa le acoperiti. Prea multa apa va dilua produsul final care isi va pierde astfel calitatile amintite mai sus. Acoperiti oala cu un capac si lasati sa fiarba la foc mic astfel incat apa sa nu dea in clocot. Lasati sa fiarba la foc mic pana cand petalele isi pierd culoarea pe care o preia insa apa. De asemenea, pe suprafata apei incep sa apara pete mici de ulei. Lasati sa se raceasca, apoi strecurati apa, puneti-o in sticle si depozitati-o la frigider.
Apa de trandafiri facuta in casa: cum se realizeaza uleiul de trandafir
Pentru a produce ulei de trandafir, urmati aceasta reteta, la fel de simpla ca precedenta: puneti cateva degete de apa intr-o oala si dati in clocot dupa care indepartati recipientul de pe foc. Turnati o cana de ulei intr-un borcan – de preferat un ulei cu un miros neutru, precum uleiul de jojoba sau cel din samburi de struguri. Zdrobiti petalele de trandafir (intr-un volum echivalentul unei cani) si apoi puneti-le peste ulei.
Acoperiti borcanul, dupa ce ati agitat incet continutul astfel incat petalele sa fie cuprinse, si apoi bagati-l in apa fierbinte. Uleiul incins va ajuta la extractia aromei din petale. Dupa ce apa se raceste, luati borcanul si asezati-l pe pervazul ferestrei astfel incat sa stea la soare, timp de 24 de ore. Strecurati apoi uleiul, presand petalele de trandafir pentru a obtine cat mai multa esenta. Puneti apoi uleiul in sticle, de peferat de culoare inchisa.
Surse: Hgtvgardens.com, Timesofindia.com, Wikihow.com
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe: