Apa potabila si fara impuritati ajunge tot mai rar in casele noastre, din cauza conductelor vechi si ruginite. Cu totii am remarcat mirosul puternic de clor si, in unele cazuri, culoarea dubioasa a lichidului care ar trebui sa fie esenta vietii. Totul se poate, insa, rezolva daca urmati cativa pasi simpli si alegeti filtrul de apa potrivit.
Inainte de toate, trebuie sa stim ce contine apa pe care ar urma sa o bem direct de la robinet. Teoretic, ea pleaca fara impuritati din statia de tratare. Din pacate, reteaua de distributie publica ii deterioreaza calitatea si chiar o poate face periculoasa pentru sanatatea noastra.
De aceea, primul pas este sa mergem cu o proba de apa la un laborator specializat. In urma analizei detaliate, vom afla ce substante, bacterii si virusi contine apa . Analiza costa in jur de 200 de lei.
Ulterior, expertii unei firme care comercializeaza filtre ne pot ajuta sa alegem filtrul de care avem nevoie.
Filtrul cu cartus din carbune activ pentru apa potabila
Filtrul cu cartus din carbune activ este cea mai la indemana solutie pentru a scapa de mirosul de clor din apa si de unele impuritati. Folosit impreuna cu un cartus pentru eliminarea sedimentelor, filtrul cu cartus din carbune activ ne aduce la robinet o apa fara azbest, plumb sau mercur.
Totusi, carbonul nu poate elimina alti poluanti precum arsenicul, fluorul sau nitratii. Asa ca expertii in purificarea apei recomanda, in general, sisteme de purificare apei cu mai multe cartuse. Pe piata exista cam 6 tipuri de cartuse, iar preturile variaza intre cateva zeci si cateva sute de lei.
Filtrul cu cartus din carbune si cel pentru eliminare sedimentelor sunt cele mai ieftine. Totusi, au o eficienta limitata. Daca analizele arata o apa puternic contaminata, e nevoie si de alte filtre.
Apa potabila. Cea mai buna tehnologie de filtrare
Osmoza inversa este considerata cea mai eficienta metoda de filtrarea a apei. Practic, apa este impinsa sub presiune printr-o membrana semi-permeabila. Aceasta blocheaza particulele mai mari si permite doar trecerea moleculelor de apa.
Orificiile membranei au doar 0,0001 microni si retin toate impuritatile, explica specialistii. Filtrarea prin osmoza inversa este insa lenta si reduce debitul apei.
Asa ca este recomndat sa avem un rezervor de apa deja filtrata, din care sa ne alimentam la debitul dorit. Asta face ca pretul sa urce spre 1.000 de lei si chiar mai mult.
Pentru o calitate ridicata, mai putem folosi un cartus pentru dedurizare sau un ultrafiltru cu o sita fina. Cel din urma poate fi inlocuit cu un sterilizator UV.
Sterilizatorul cu raze ultraviolet (UV)
Avantajul unui sterilizator UV este ca poate elimina 99,99 la suta din virusii, bacteriile si parazitii microscopici din apa. Razele ultraviolete distrug, practic, ADN-ul lor si le fac imposibila reproducerea.
Astfel, ne asiguram ca vom bea o apa microbiologic pura, cu gust bun si fara miros. Sterilizatorul costa in jur de 300 de lei, iar lampa UV se schimba dupa aproximativ un an.
La pretul filtrelor se adauga, in unele cazuri, si pretul de montaj. Sunt filtre care se monteaza direct pe robinet, pe blatul chiuvetei sau sub chiuveta. Pentru cele din urma, avem nevoie de ajutorul unui specialist.
In plus, ne vor costa si consumabilele sistemelor de filtrare. Cele mai multe cartuse se schimba o data la sase luni, iar membrana – o data pe an.
Iesim, totusi, mai in avantaj decat daca am cumpara zilnic apa imbuteliata. Nu mai punem la socoteala faptul ca tot mai multi experti avertizeaza ca, la caldura, PET-urile de apa imbuteliata elimina compusi chimici daunatori.
Surse: filtro.ro, blog.romstal.ro