Compania farmaceutica franceza Sanofi a anuntat joi inceperea testelor de faza III pentru principalul sau proiect de vaccin anti-COVID-19, dezvoltat in parteneriat cu grupul britanic GSK, la care vor participa peste 35.000 de voluntari cu varste de peste 18 ani.
Aceasta noua etapa, care creste numarul persoanelor asupra carora se testeaza eficacitatea si siguranta unui vaccin, are drept criteriu principal evaluarea prevenirii cazurilor simptomatice la adultii care inainte nu s-au infectat. Se examineaza totodata prevenirea cazurilor grave si ale unei infectii asimptomatice, noteaza Sanofi intr-un comunicat.
Voluntarii care participa la teste provin din diferite tari din Asia, Africa, America Latina si America de Nord. Testele se vor desfasura in doua faze, prima pentru a examina eficacitatea formulei indreptate impotriva virusului din Wuhan (China), iar a doua impotriva variantei sud-africane.
Studii stiintifice recente au demonstrat ca anticorpii generati impotriva variantei sud-africane ar putea proteja si impotriva altor variante mai contagioase, prin urmare realizarea acestor teste va permite analizarea eficientei vaccinului impotriva altor variante ale virusului aflate in circulatie.
Vestile bune, asteptate spre sfarsitul anului
Daca rezultatele sunt favorabile, Sanofi si GSK spera sa primeasca autorizatiile pertinente in al patrulea trimestru al anului 2021. Compania a precizat ca va incepe productia in urmatoarele saptamani, pentru ca vaccinul sa fie disponibil cat mai repede posibil in eventualitatea unei aprobari.
Sanofi dezvolta in aceasta perioada un al doilea vaccin-candidat in colaborare cu compania americana Translate Bio, care se bazeaza pe tehnologia mult mai recenta ARN mesager, folosita in cazul vaccinurilor produse de Pfizer-BioNTech si Moderna. In paralel, grupul francez a incheiat acorduri cu alti producatori, precum Pfizer, Johnson & Johnson si Moderna, pentru a-i ajuta sa isi imbutelieze vaccinurile proprii.
Sursa: agerpres.ro