Rusia intentioneaza sa inregistreze pana pe 15 octombrie cel de-al doilea vaccin dezvoltat impotriva COVID-19. Cel anuntat in august se afla in faza testelor finale.
Noul vaccinul a fost dezvoltat de Institutul Vector din Siberia, ai carui specialisti au finalizat testele in faza incipienta pe oameni saptamana trecuta.
Rusia a inregistrat deja primul ei vaccin potential impotriva COVID-19, dezvoltat de Institutul Gamaleya din Moscova, in luna august. Testele in faza finala pentru acest vaccin, realizate pe un esantion amplu, de peste 40.000 de oameni, sunt in curs de desfasurare.
Stiinta sau manipulare
Este foarte clar cum trebuie sa fie vaccinul anti-coronavirus: eficient, sigur, convenabil ca pret, disponibil rapid. Sunt niste criterii de baza, ce trebuie respectate de toti producatorii de vaccinuri, care de luni bune se straduiesc sub o presiune uriasa sa vina cu substanta potrivita.
Nu e de mirare stupoarea provocata la jumatatea lui august, cand Rusia a anuntat producerea de urgenta a vaccinului Sputnik V. Acesta a fost aprobat, desi substanta activa nu a fost testata in studii clinice, iar verificarea decisiva a sigurantei vaccinului a fost pur si simplu omisa.
Acum se inmultesc si semnele ca datele din jurul producerii vaccinului au fost chiar manipulate. Aproximativ 40 de cercetatori din Europa, SUA, Canada, dar si din Rusia pun la indoiala intr-o scrisoare deschisa validitatea datelor prezentate in septembrie in publicatia de specialitate Lancet.
Tipare dubioase
In special dubioase sunt tiparele numerice care se repeta, marcate colorat in scrisoarea deschisa. Desi diversii subiecti au primit versiuni diferite ale vaccinului, ei au avut in zile diferite exact aceleasi valori ale anticorpilor in sange. Lucru considerat ciudat de cercetatori.
Mai mult, si valorile celulelor T, cele care lupta cu SARS CoV-2, s-au dovedit identice la subiectii testelor, lucru pe care expertii internationali nu il mai considera intamplator. Din punct de vedere statistic, aceste rezultate ar fi foarte improbabile, mult mai plauzibila ar fi varianta manipularii studiilor, potrivit cercetatorilor din echipa cunoscutului Enrico Bucci, specialist in biologie moleculara. „Este ca si cum ai da cu zarul si ar iesi mereu aceleasi numere, in aceeasi ordine”, a declarat Bucci pentru Moscow Times.
Surse: agerpres, dw.com
Cititi si: Cum a ajuns coronavirusul in Romania