Intr-o perioada in care toti cautam legume proaspete in supermarketuri, legumicultorii romani se plang ca stau cu solariile pline si nu unde sa isi vanda marfa. Criza generata de pandemia de coronavirus i-a afectat si pe ei.
„Nu avem unde sa ne vindem productia, aceasta este problema, de cand a aparut noul coronavirus in tara noastra”, spune Andrei Cocolos, tanar legumicultor din Olt, pentru agrointel.ro.
El conduce o cooperativa formata din 7 producatori si cere sprijin din partea supermarketurilor. Asa cum se stie, insa, multe prefera produsele din import, in detrimentul celor romanesti. Andrei Cocolos spune ca el si cei din cooperativa ofera atat cantitate, cat si calitate.
„Personal am luat legatura cu supermarketuri, am trimis e-mailuri, acum astept raspunsuri. Pot livra o cantitate destul de mare, nu numai a mea. Daca s-ar tine in continuare pietele deschise, poate as avea unde sa vand”, adauga Andrei Cocolos.
In cautare de solutii
Tanarul legumicultor mai spune ca, in asteptarea, rasunsurilor supermarketurilor, cauta solutii alternative.
„Cu marfa, daca nu avem deschidere in magazine si piete, lansam oferte in online, pe retelele de socializare, prin servicii de curierat. Stabilim un punct de intalnire cu cumparatorii intr-un oras mai mare”, precizeaza Andrei Cocolos.
„Deocamdata lucram la un plan, iar pietele sunt deschise. Asta este, prima cultura mereu este mai greu de scos, in vara sper sa ne revenim. Numai sa avem unde sa vindem” subliniaza el.
Legumicultorul are, in acest context, un mesaj clar pentru reprezentantii Ministerului Agriculuturii: „Sa aiba grija de noi, sa tina pietele deschise si sa ne primeasca, atunci cand s-o face vremea mai buna, pentru discutii”.
Frigul, o alta mare problema
Porivit lui Andrei Cocolos, nu doar coronavirusul, ci si frigul ii afecteaza pe producatorii romani de legume.
„De trei zile am dat drumul la caldura in solarii, merge centrala non-stop. Am o centrala pe peleti, insa anul acesta avand in vedere costurile pentru productie, cred ca vom iesi pe minus. Saptamana trecuta, altor fermieri din judet le-au inghetat productiile. Nu au avut incalzire sau nu a fost performanta”, spune tanarul.
Legumele si coronavirusul
Multa lume se intreaba daca se poate infecta cu noul tip de coronavirus depe suprafata legumelor si fructelor.
Ministerul Sanatatii da asigurari ca nu. „Nu a fost raportat nici un caz de transmitere al coronavirusului prin intermediul mancarii. Inainte de a pregati mancarea sau de a manca este foarte important sa ne spalam pe maini minimum 20 – 30 de secunde (cam cat dureaza sa cantam prima strofa din Desteapta-te Romane!)”, se arata intr-un mesaj postat pe pagina ministerului.
„Este de asteptat ca prepararea termica riguroasa a alimentelor sa elimine riscul de infectare al acestora”, se mai spune in textul citat.