Cafeaua provine din seminte
Cafeaua provine din semintele unui copac mic din genul Coffea si, desi este oarecum surprinzator, boabele de cafea sunt considerate ca facand parte din fruct. Planta este un copac cu frunze perene si o tulpina principala care poate creste pana la 10 metri inaltime atunci cand se dezvolta in salbaticie.
Fructele din arborele de cafea contin in mod normal doua seminte. Cu toate acestea, cand o planta este mai putin fertila, se formeaza doar o samanta. Aceasta samanta singulara se numeste „peaberry”.
Este important ca arborele de cafea sa fie cules la punctul perfect de maturitate pentru a oferi cea mai intensa aroma. Fructele trebuie sa aiba o culoare rosie puternica: atunci sunt considerate gata pentru procesul de recoltare. Deoarece boabele de cafea se coc in momente diferite, procesul de cules se poate extinde pe o perioada destul de lunga.
Peste 75 de specii
Exista mai mult de 75 de specii cunoscute de arbore de cafea. Aproximativ 70% din productia mondiala de cafea provine din specia Coffea Arabica, denumita in mod obisnuit „Arabica”. Coffea Arabica este cea mai timpurie specie cultivata de arbore de cafea si inca cea mai raspandita in lume.
Arabica: fragila, dar gustoasa
In lumea specialistilor in cafea, multi importatori prefera cafelele Arabica datorita aromei deosebite. Caracteristicile acestei specii includ un standard de calitate ridicat, dar si un randament mai mic si o fragilitate mai mare. In comparatie, specia Robusta Coffee demonstreaza o calitate inferioara in termeni de gust, dar o productie mai mare de cafea si rezistenta mai puternica la boli.
Ce influenteaza aroma?
Aroma cafelei din ceasca este in fapt influentata de o serie de factori care au legatura cu modalitatea de cultivare a arborelui de cafea:
- Conditiile climatice
- Elevatia
- Tipul de sol
- Tipul semintelor
Variatiile de latitudine afecteaza timpii de recoltare si practicile de cumparare, si deci si caracteristici cum ar fi densitatea, aciditatea sau dulceata cafelei.
Iata cele importante caracteristici ale solului potrivit pentru cultivarea cafelei:
- Drenaj bun de apa
- Usor acid
- Cantitate echilibrata de substante minerale precum potasiu, magneziu, calciu si fosfor.
Boala ruginii de cafea
Boala ruginii de cafea, numita si rugina frunzelor de cafea, este o boala foliara devastatoare a plantelor de cafea cauzata de ciuperca Hemileia vastatrix.
Simptomele ruginii de cafea includ pete mici, galbui, uleioase pe suprafata superioara a frunzelor, care se extind in pete rotunde mai mari, care iau culoarea portocaliu stralucitor spre rosu si, in sfarsit, devin maronii cu o margine galbena. Frunzele ruginite cad, astfel incat copacii afectati raman practic dezgoliti. Acesti copaci au un randament semnificativ mai mic de boabe de cafea si, de obicei, mor in cativa ani.
Cum ingrijesti arborele de cafea
1. Fertilizarea
Admixati ingrasamant cu eliberare lenta in timp ce pregatiti solul. Dupa doua luni de la plantare, aplicati 100 de grame de ingrasamant plantei tinere.
Din aprilie pana la sfarsitul lunii august sau in sezonul de crestere, planta trebuie fertilizata in mod regulat in fiecare luna. Printre cele mai recomandate variante, este un ingrasamant pe care il utilizati pentru citrice. Plantele iubitoare de acid sufera adesea de deficit de fier, de aceea este bine sa aplicati ingrasamant cu fier o data pe an.
2. Umiditatea
Daca creati un micro-climat sau cresteti arborele de cafea la interior, este necesara mentinerea unui anumit nivel de umiditate pentru ca planta sa prospere. Puteti mentine umiditatea asezand planta pe o tava cu pietricele sau folosind un umidificator. De asemenea, este recomandat sa consultati si un ghid special pentru a afla cum sa cresteti nivelul de umiditate pentru toate plantele de casa.
3. Tunderea
Cand planta atinge inaltimea de 24 de metri, reduceti varful in crestere pentru a incuraja ramificarea laterala. De asemenea, indepartati din cand in cand ramurile incrucisate si bolnave.