Premiul Pritzker, echivalentul Oscarurilor in arhitectura, merge anul acesta in Chile, la arhitectul Alejandro Aravena. Este pentru prima data in ultimii 41 de ani, de cand a fost instituita traditia acestui presitigios premiu, cand laureatul vine din statul sud-american unde sectorul constructiilor si, implicit, arhitectura sunt domenii vitale pentru dezvoltarea economica a tarii, data fiind activitatea seismica bogata din respectiva regiune.
Juratii au elogiat devotamentul arhitectului chilian si eforturile sale profesionale depuse in slujba interesului public, traduse intr-o sumedenie de proiecte, printre care locuinte sociale si arhitectura post-seismica. In 2010, Chile a fost lovit de un seism cu o magitudine de 8,8 si epicentrul la doar cateva zeci de kilometri de capitala Santiago. In ciuda intensitatii foarte mari, doar 525 de oameni si-au pierdut viata, o situatie explicabila printr-un sector al constructiilor riguros reglementat astfel incat sa raspunda realitatii geologice din zona respectiva.
„Alejandro Aravena intruchipeaza renasterea tipologiei arhitectului mult mai implicat din punct de vedere social, mai ales din perspectiva angajamentului sau sustinut de a aborda criza mondiala a locuintelor si de a lupta pentru un mediu urban superior calitativ”, a argumentat juriul. Desi putin cunoscut, Aravena are o vasta experienta in domeniu, fiind presedintele bienalei de arhitectura de la Venetia, fost membru in juriul Premiului Pritzker intre 2009 si 2015 si fost profesor la Scoala de Design a Universitatii Harvard.
Numele sau este insa strict legat de proiecte cu impact social, de la locuinte, infrastructura, pana la transport public. Particulare arhitectului sud-american sunt proiectele de locuinte sociale participative, mai exact comunitati intregi implicate de arhitect in constructia acestor case astfel incat ele sa raspunda nevoilor locatarilor. Mai concret, o buna parte din aceste case sociale sunt predate la rosu astfel incat familiile sa le extinda si sa le utileze dupa bunul plac. „Noi facem acum ceea ce este mai greu. Familiile au grija de restul prin propriile mijloace”, a explicat el ziarului american New York Times. Aceste locuinte sociale sunt construite din materiale locale si afiseaza o arhitectura modesta.
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe: