Gradinile incep sa joace un rol tot mai pregnant in viata de zi cu zi a romanilor, prinsi si ei in ritmul ametitor al vremurilor contemporane. Am incercat sa aflam de la un specialist in domeniu cum se raporteaza romanii la estetica naturii si la un domeniu care acum ceva ani parea un simplu moft, dar care a evoluat semnificativ. Peisagistica nu rezolva doar probleme de natura functionala, ci si imbunatateste viata unei familii, este concluzia discutiei pe care am avut-o cu Alexandru Gheorghe, arhitect peisagist, proprietarul studioului Poteca, dar pe care il gasiti si pe blogurile Amenajarigradini.blogspot.ro si Arhitectpeisagist.blogspot.ro unde ofera numeroase sfaturi practice.
Prima intrebare, fireasca de altfel, a fost daca amenajarea peisagera este o optiune deschisa doar celor cu bugete consistente, asa cum pare-se ca se vede din exterior. „Peisagistica este acum un lux accesibil. Inainte era intr-adevar vazuta ca un domeniu de lux, era rezervata doar celor de la palat, dar peisagistica acum rezolva multe probleme, de drenaj, ca sa vad dau doar un exemplu. Am clienti care ma cheama sa le rezolv niste astfel de probleme, dar in acelasi timp le ofer si solutii estetice, totul intr-un buget rezonabil. Acesta este si rolul peisagistului, sa isi faca treaba intr-un buget accesibil. Deci e vorba de abordare in primul rand si nu de lux. E drept ca am clienti cu bugete foarte mari, dar in egala masura am si clienti cu bugete mici”, ne-a declarat acesta.
Acest articol, realizat in colaborare cu furnizorul de piatra naturala piatraonline.ro, este inclus în serialul casepractice.ro Piatra de temelie, o campanie în care prezentam pasii pentru constructia unei case, dar si idei indraznete de locuinte si de amenajari interioare si exterioare.
Am vrut sa mai aflam cum se raporteaza romanii la acest domeniu si daca sunt preocupati de frumosul natural, autentic. „Romanii sunt mai atenti la estetica atunci cand li se ofera posibilitatea sa fie atenti la ea. Eu lucrez de noua ani in acest domeniu. As putea sa zic ca atunci peisagistica parea un moft pentru ca asa prezentau revistele. Dar incercam sa aratam ca aceasta profesie este una necesara, nu una optionala. Sunt peisagisti care vin si pun gazon si irigatii si rezulta astfel o curte curata. Dar sunt peisagisti, din randul carora cred ca fac si eu parte, designeri, care vin cu personalitate in gradina, analizeaza familia si obiceiurile sale, mediul inconjurator, impactul unui proiect asupra vietii oamenilor si a mediului, mai ales daca e o gradina mare, cu impact ecologic”, a explicat interlocutorul nostru.
„Gradina trebuie sa fie mediul in care ne simtim ca intr-o vacanta personala”
Dincolo de estetica si functionalitate, peisagistica aduce armonie in viata unei familii, a mai subliniat specialistul. „Eu cred ca, pe langa faptul ca peisagistica vine cu solutii de ordin strict functional, ea si imbunatateste viata unei familii. De exemplu, daca vreau sa introduc un element de apa, le reamintesc clientilor despre momentele romantice petrecute de ei la malul marii. Si omul intelege cumva ca pot sa rup un pic din amintirea sa de vacanta si sa o aduc in gradina. Acum e un cliseu sa spun doar ca gradina inseamna relaxare, e logic, acesta este rolul naturii. Dar poate fi si un context, si cred ca asta este cel mai important, pentru amintiri frumoase, si timp de calitate alaturi de familie, prieteni, intr-un spatiu de calitate. Un mediu care sa te reprezinte, sa te simti mai mult decat acasa, sa te simti ca in vacanta ta personala”, a adaugat Alexandru Gheorghe.
Peisagistica nu este un domeniu de sine statator, ci unul care este ancorat la tot ceea ce se intampla pe piata imobiliara, proiectele tinand pasul cu curentele din acest ultim sector, am mai aflat noi. „Ce se intampla in domeniul imobiliarelor are impact direct asupra peisagisticii. De exemplu, in perioada aceasta avem trendul migrarii din jurul Bucurestiului in Bucuresti. Si atunci sunt contractat pentru gradini mici in Bucuresti, dar, pentru ca se elibereaza si acele terenuri in jurul orasului, am proiecte mari pe marginea lacurilor. Anul trecut, am avut multe proiecte pe terenuri accidentate. Deci totul este fluctuant de la an la an. Am avut un an, de exemplu, unde am avut proiecte numai la mare, precum amenajare de plaje”, ne-a spus acesta.
Dar peisagistica nu inseamna doar amenajarea unei gradini, ci bucuria naturii poate fi regasita si in forme mai simple. „Eu lucrez si pe partea de verde la interior, fac design cu muschi, licheni etc. Foarte multi tineri de varsta mea (31 de ani) si-au luat apartamente cu Prima Casa si vor sa isi personalizeze aceste spatii pentru ca nu au gradina si au doar o terasa micuta. Ma cheama astfel sa fac cat mai mult din interior si aceasta terasa pentru ca le lipseste gradina”, a conchis interlocutorul nostru.
Detalii despre portofoliul lui Alexandru Gheorghe, serviciile oferite si preturile lor, puteti gasi accesand cele trei linkuri atasate acestui material.
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.