
Fie ca vorbim de felul in care este conceputa o cladire de birouri sau doar de amenajarea biroului de acasa, arhitectura spatiului de lucru ne influenteaza productivitatea. Formele si culorile, calitatea luminii si aerului , dar si obiectele decorative ne pot schimba sau accentua o stare de spirit care ne ajuta sau ne impiedica sa muncim la parametri optimi. Va prezentam cateva sfaturi de amenajarea a birourilor, date de arhitectii de la doipunctunu.ro, Cristina Ionescu si Radu Caradim.
Culorile
Culorile predominante dintr-un spatiu de birouri au un impact major asupra utilizatorilor, influentandu-le starea, emotiile si productivitatea. Culorile vii, spre exemplu, in combinatie cu tonuri neutre, devin accente ce dau un sentiment pozitiv, fresh. Spre deosebire de acestea, pastelurile dau un sentiment de liniste si calm, fiind mai potrivite pentru locuinte. De asemenea, o metoda simpla care schimba major imaginea unui birou este tratarea unui perete diferit, intr-o nuanta vie, sau folosind printuri, fotografii, tablouri etc.
Arhitectura spatiului de lucru. Lumina
Lumina este poate cel mai important element ce determina atmosfera dintr-un spatiu. Cand vine vorba de birouri, cea mai buna iluminare este cea naturala, care da un aer pozitiv si viu spatiului. Insa, de multe ori, se intampla ca spatiul sa nu fie luminat corespunzator, asa ca trebuie compensat cu un anumit tip de iluminare artificiala, constand in lumina ambientala generala, dar si lumina punctuala care ilumineaza mai intens anumite zone. Este indicata lumina alba, care substituie foarte bine lumina naturala, in locul luminii fluorescente sau calde/galbene.
Aerul
Calitatea aerului si temperatura din mediul biroului nu numai ca influenteaza productivitatea, dar si sanatatea angajatilor. De aceea este foarte importanta ventilatia naturala sau artificiala a spatiului interior, prin sisteme potrivite si dimensionate in functie de volumul spatiului. Aerul trebuie sa aiba o temperatura intre 22 si 25 grade Celsius.
Arhitectura spatiului de lucru. Plante
Decorarea birourilor cu plante mareste productivitatea angajatilor cu 15% conform studiilor, deoarece acestea reduc stresul. Plantele ajuta la purificarea aerului si regleaza umiditatea. De multe ori se intampla ca mediul unui birou sa para sufocant, fapt cauzat de o umiditate scazuta, intervalul cel mai potrivit fiind intre 30 si 60%. De asemenea, plantele folosite in pereti vegetali reduc si nivelul de zgomot si imbunatatesc dramatic aspectul unui birou.
Mobilierul
Pentru a ne simti cat mai confortabil la birou, este important ansamblul mobilierului folosit, de la scaunul de lucru, pana la zona de relaxare. Un astfel de loc, unde sa existe fotolii confortabile/bean bag-uri/hamace, etc. le da angajatilor ocazia sa ia o pauza, sa se „reseteze” si sa reia lucrul cu forte proaspete.
Cititi AICI cum sa alegeti un model optim de scaun de birou.
Arhitectura spatiului de lucru. Impartire
O impartire foarte buna a spatiului de lucru poate duce la transformarea si celui mai mic birou, intr-un loc unde sa iti faca placere sa lucrezi. Se pot crea in acelasi spatiu mai multe zone de lucru, zone de relaxare, de intalnire cu clientii sau de prezentare, doar prin pozitionarea intr-un anumit mod a mobilierului, prin amplasarea unor elemente delimitatoare precum pereti mobili, biblioteci, etc., creandu-se astfel un spatiu ergonomic, care creste concentrarea si creativitatea.
Mai multe despre amenajarea biroului acasa, puteti citi AICI.
Surse foto: i-mad.com, retaildesignblog.net, tinj.co
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe: