Țuica, un simbol al tradiției românești, este apreciată în special în sezonul sărbătorilor de iarnă. Totuși, există riscul de a cumpăra o țuică contrafăcută, ceea ce poate avea implicații serioase pentru sănătate. Iată câteva sfaturi pentru a-ți da seama dacă țuica e contrafăcută sau nu!
Așa îți dai seama dacă țuica e contrafăcută
Țuica este o băutură alcoolică apreciată de toți românii, mai ales în jurul sărbătorilor de iarnă. Unii oameni o cumpără din comerț, iar alții preferă să o prepare acasă. Totuși, cei ce o cumpără din magazine trebuie să fie extrem de atenți deoarece consumul de țuică contrafăcută îi poate îmbolnăvi grav, susțin specialiștii.
Pentru cei care nu știu, țuica a fost atestată documentar la 1386, la Bistrița, și este o băutură făcută numai din prune, pe când din celelalte fructe se obțin rachiuri. De aceea, trebuie să știți mai multe detalii atunci când cumpărați țuică. Iată la ce să fiți atenți, pentru a nu fi păcăliți!
Trebuie să fie limpede
Țuica autentică este limpede și nu conține impurități vizibile. Dacă observați sedimente, aspect tulbure sau o vâscozitate neobișnuită, ar putea fi un semn de contrafacere. La temperaturi foarte scăzute, țuica de calitate nu îngheață complet, datorită conținutului său ridicat de alcool.
Verificați mirosul și gustul
Țuica autentică are un miros caracteristic, natural, de prune sau de fructe din care a fost preparată. Un miros înțepător de alcool sintetic sau solvent este un semn de falsificare. Gustul trebuie să fie echilibrat, ușor dulceag și să lase o aromă plăcută. Un gust aspru, amar sau chimic poate trăda adaosuri nesănătoase.
Citiți etichetele
Dacă țuica este ambalată, citiți eticheta cu atenție. Aceasta trebuie să includă informații despre producător, concentrația de alcool (de obicei între 40% și 50%) și ingredientele. Un preț foarte scăzut față de cel obișnuit poate indica un produs contrafăcut.
Proba perlatului
Se agită ușor sticla de țuică pentru a vedea dacă apar mici bule care se ridică la suprafață. Țuica făcută numai din prune ar trebui să formeze bule mici care persistă câteva secunde. Dacă se formează bule mari care dispar foarte rapid, este posibil ca în țuică să existe mai mult zahăr decât este necesar.
Testul cu foc
Țuica autentică arde cu o flacără albăstruie când este aprinsă. Dacă flacăra este portocalie sau nu arde deloc, conținutul de alcool este probabil redus sau de calitate îndoielnică.
Cumpărați doar de la producători locali
Achiziționați țuică doar de la producători locali sau de încredere, care respectă metodele tradiționale de distilare. Evitați produsele fără etichetă sau provenite din surse necunoscute, deoarece acestea pot conține alcool de origine dubioasă.
Sursa foto: incotro.olx.ro