Sapte oameni din zece ar fi de acord sa primeasca un vaccin impotriva COVID-19 la recomandarea guvernului sau a angajatorului, arata un sondaj realizat in 19 tari.
Aproximativ 71,5% dintre participanti au declarat ca ar fi foarte sau oarecum dispusi sa accepte un vaccin COVID-19, iar 61,4% au indicat ca s-ar imuniza la recomandarea angajatorului, conform sondajului realizat in iunie, la care au participat peste 13.000 de persoane. Totusi, toti s-au declarat mai putini dispusi sa accepte vaccinarea daca aceasta le-ar fi impusa de catre angajatori.
Sondajul a fost realizat la comanda Vaccine Confidence Project (VCP), un program global de supraveghere a increderii in vaccinuri finantat de Comisia Europeana si companii farmaceutice, precum si a Business Partners to CONVINCE, o initiativa americano-britanica finantata partial de guvern.
Diferente de la tara la tara
Aproape 90% dintre participantii din China au declarat ca accepta un vaccin, insa in Rusia rata a fost mai mica de 55%. In Franta, rata de raspuns pozitiv a fost de 58,89%, comparativ cu 75,4% in Statele Unite si 71,48% in Marea Britanie.
Cel putin 60-70% din populatie ar trebui sa dobandeasca imunitate pentru a rupe lantul de transmitere a virusului Sars-CoV-2, conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS).
Vaccinul americanilor de la Moderna, gata in decembrie
Directorul executiv al companiei Moderna, Stéphane Bancel, a declarat că guvernul federal american ar putea autoriza, in decembrie, utilizarea de urgenţă a vaccinului experimental Covid-19 la care lucreaza specialistii din Massachusetts.
Pe de alta parte, directorul executiv al Agenţiei Europene a Medicamentelor, Guido Rasi, a anunta ca Primele vaccinuri împotriva COVID-19 vor sosi în UE în primăvara anului viitor. „Este foarte dificil, aproape imposibil sa avem vaccinul pentru anul 2020. Daca totul merge bine, in primele luni ale anului 2021 am putea avea trei vaccinuri aprobate”, estimeaza directorul agentiei europene.
„Cred ca, daca avem noroc, multi dintre cei care vor dori sa se vaccineze o vor putea face in vara lui 2021”, dupa ce cu dozele asteptate pentru primavara se va initia vaccinarea pentru categoriile de risc, a adaugat Guido Rasi.
Sursa: agerpres.ro, digi24.ro
Cititi si: De ce trebuie sa purtam masca si in spatiile deschise. Explicatiile epidemiologilor
Cititi si: Marile greseli comise in lupta cu coronavirusul. Ce e de facut