Am construit pana acum iazuri, fantani arteziene, balansoare, gratare, pergole, bucatarii de vara si am ridicat si foisoare in gradina sau pe terasa. Ne lipsea un semineu de gradina pentru a completa lista de accesorii care sa ne desavarseasca spatiul de relaxare. Desi de multe ori acesta se suprapune ca utilitate cu gratarul de gradina, dar pentru cei dintre voi care vor intr-adevar sa aiba si un semineu care sa dea o alura mai romantica oazei din spatele casei, mai jos va prezentam detalii despre constructia unui semineu de gradina. Am ales un semineu clasic, pe baza de lemne, mai usor de ridicat decat unul care implica conectarea la reteaua de gaze. Proiectul este detaliat pe site-ul Livingstonesmasons.com
Primul lucru pe care trebuie sa il faceti, dupa ce ati ales locul unde va fi construit semineul, este sa turnati fundatia. In functie de dimensiunea aleasa a semineului, o fundatie poate avea de la 15 la 30 de centimetri adancime si e musai sa fie turnata din beton, optional beton armat. Dupa ce betonul se usuca, de obicei intr-un interval de cel putin 24 de ore, urmatorul pas este constructia bazei semineului. Folositi pentru aceasta parte caramida refractara care va captusi gura de foc a semineului. Asigurati-va ca totul este simetric aranjat astfel incat rezultatul final sa nu arate dezechilibrat.
Dupa ce ati construit baza, acum trebuie imbracata intr-un rand mai gros de caramizi. Mai exact, acum construiti corpul principal al semineului pana la cosul de evacuare. Deasupra gurii de foc este indicat sa asezati o placa metalica groasa pentru ca aceasta va sustine intreaga greutate a zidariei din partea superioara, destul de grea. De asemenea, temelia corpului principal sa fie construita cu caramizi mai groase, rezistente, asa cum indica si imaginile de mai jos. Lasati o gura de evacuare in centrul bazei unde urmeaza sa fie amplasat cosul.
Urmatoarea etapa in constructia unui semineu de gradina este ridicarea cosului de evacuare a fumului. Optiunea cea mai simpla este un cos clasic din teracota care absoarbe usor caldura si este si mai rezistent. Acesta va fi fixat la baza intr-un rand de caramizi care sa ii confere stabilitate. In tot acest timp, mentineti cosul in pozitie verticala, altfel veti obtine o constructie finala inestetica.
Cosul este aproape gata, dar arata destul de rudimentar. Pentru un aspect mai rustic, imbracati-l integral in pietre. Este o munca migaloasa, dar la final rezultatul va fi unul care va va umple de satisfactie. Gradina va capata si ea un accesoriu cu totul deosebit.
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe: