Datele verificate si confirmate de Agentia Nationala a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale din Romania atesta ca vaccinurile împotriva COVID-19 au trecut prin procedurile normale de verificare. Din nevoia de a obtine rezultate cat mai clare si rapide, insa, unele etape s-au suprapus, scurtand astfel durata pana la avizarea serurilor.
Orice medicament sau vaccin trece printr-o succesiune de teste riguroase inainte sa fie aprobat. Pentru vaccinurile anti-COVID-19, aceasta verificare s-a facut constant, pe toata durata dezvoltarii lor. Etapele normale de cercetare sunt in general decalate, insa, din cauza situatiei pandemice, a fost necesar ca acele etape sa fie suprapuse, potrivit Ministerului Sanatatii.
Datele din studiile pentru vaccinurile anti-COVID-19 au fost raportate in permanenta catre Agentia Europeana a Medicamentului (EMA), autoritatea care se ocupa de autorizarea de punere pe piata a medicamentelor prin Procedura Centralizata. Astfel, cand datele studiilor clinice au fost disponibile, EMA a avut nevoie de o perioada mai scurta pentru a decide daca vaccinul respectiv este sigur sau nu.
Cercetarea nu s-a facut de la zero
Trebuie retinut ca, de fapt, cercetarea nu a pornit de la zero, tehnologia ARN-ului mesager, folosita in cazul vaccinurilor Pfizer BioNTech si Moderna, fiind cunoscuta de aproximativ trei decenii. Vaccinul produs de Astra Zeneca foloseste o tehnologie diferita – vector viral -, care la randul ei a fost studiata indelung.
In plus, cunostintele medicale legate de coronavirusuri au fost suficient de dezvoltate incat sa permita demararea rapida a cercetarii. In concluzie, desi durata a fost scurta (sub 1 an), vaccinurile anti-COVID-19 au fost verificate la fel de riguros ca orice alte vaccinuri.
De pilda, primul vaccin pentru oreion a fost aprobat in 1967, dupa 4 ani de la inceperea cercetarii in domeniu, cu tehnologie rudimentara, iar acel vaccin se foloseste si azi.
Cititi si: Dezinfectant cu alcool. Concentratia de 70%, mai buna decat cea de 91%
Cititi si: O noua ipoteza privind aparitia coronavirusului in Europa