Daca vrei sa iti construiesti un gard poti crede ca este necesar doar sa detii terenul, insa nu este atat de simplu. Exista situatia in care exista deja un gard pe care doar vrei sa il renovezi, sau varianta in vrei sa faci un gard nou, deosebit din punct de vedere al aspectului si materialelor folosite. In acest ultim caz, ai nevoie de o autorizatie de constructie. Daca esti interesat de obtinerea acesteia, iata pasii pe care trebuie sa ii urmezi.
Dosarul pentru autorizatia de constructie a gardului
Este necesar sa se depuna o cerere pentru emiterea autorizatiei de constructie a gardului. Proprietarul trebuie sa pregateasca un dosar care sa cuprinda:
- Certificatul de urbanism
- Titlul asupra terenului si constructiilor, toate actele doveditoare necesare
- Avizele care reies din certificatul de urbanism, toate la zi
- Proiectul de gard pentru executarea acelor lucrari care implica o constructie
- Documentele care arata faptul ca au fost achitate toate taxele legale.
Planul de situatie si memoriul tehnic
Planul de situatie este realizat de catre un arhitect, care poate sa aiba tarife incepand de la 100 euro, mergand pana la mii de euro in functie de marimea si amploarea proiectului. Acest plan de situatie este completat de un memoriu tehnic. Aici sunt descrise materialele folosite si tot aici se specifica inaltimea maxima a gardului si dimensiunea panourilor de gard care vor fi utilizate in proiect.
Documentatia DTAC
Dupa obtinerea Certificatului de Urbanism se intocmeste documentatia DTAC. Aceasta documentatie de constructie a gardului presupune un memoriu cu descrierea tuturor elementelor componente ale gardului, materiale, texturi, detalierea traveelor, etc.
Taxele depind de zona
Dupa ce aceste documente au fost realizate, se depun toate actele la primarie si se platesc anumite taxe in functie de numarul de metri patrati si de reglementarile in vigoare. Pentru zona urbana, in acest moment se solicita urmatoarele taxe:
- pentru un teren de pana la 150 de metri patrati inclusiv: 4-5 RON
- intre 151-250 de metri patrati: 5-6 RON
- intre 251-500 de metri patrati: 6-8 RON
- intre 501-750 de metri patrati: 8- 10 RON
- intre 751-1.000 metri patrati: 10-12 RON
- Peste 1.000 metri patrati- 12 RON+ 0.01 RON/m2 pentru fiecare metru patrat care depaseste 1000 de m2.
Pentru zona rurala taxele reprezinta 50% din valoarea celor pentru mediul urban.
Obtinerea autorizatiei de constructie
Nu este necesara doar depunerea actelor la primarie, ci si aprobarea acestora. Este important de stiut ca numai dupa obtinerea autorizatiei de constructie se poate merge mai departe cu realizarea gardului in sine. Sunt verificate atat informatiile de tip apartinator sau detinator al pamantului, cat si proiectul in sine, adica modul in care va fi construit gardul.
Din acest motiv, proiectul trebuie realizat de profesionisti autorizati. Acestia sunt in general arhitectii, insa pot sa fie si ingineri constructori si de instalatii sau de conductor arhitect, urbanisti si subingineri de constructii, toti cu diplome autorizate de statul roman.
Ai timp 1 an!
Perioada de valabilitate a acestei autorizatii de constructie este de 12 luni. Ce inseamna aceasta de fapt? Se presupune un termen legal care impune inceperea lucrarilor in termenul dat, de 12 luni calendaristice. In caz contrar, tot procesul este considerat nul si actele depuse nu mai sunt valabile. Asadar, proprietarul trebuie sa inceapa constructia gardului in decursul unui an calendaristic.
Citeste si: Modele de garduri din scandura