Ce este mocheta? Este o țesătură groasă folosită pentru a acoperi suprafețele. De obicei, este instalată pe podea, dar poate fi folosită și pe alte suprafețe, cum ar fi pereții.
Din anii 1970 până în anii 1990, mocheta a devenit una dintre cele mai populare acoperiri pentru decorarea locuințelor. În principal din motive estetice, dar și din cauza unor avantaje importante, cum ar fi izolarea acustică, izolarea termică și posibilitățile mari pe care le oferea. În zilele noastre, mochetele – alături de covoare living – au devenit din nou o tendință în decorarea casei. De data aceasta, cu mult mai multe opțiuni și inovații în materie de materiale. Avantajele s-au înmulțit cu o multitudine de culori, finisaje și materiale. Vrei să cunoști toate avantajele când vorbim de mochete? Ia aminte!
Avantajele mochetei
1. Căldura: Mocheta este sinonimă cu căldura și confortul. În plus, mochetele sunt un bun izolator termic. O opțiune perfectă pentru acele locuri în care termometrele se prăbușesc iarna. În această perioadă a anului, este o mare plăcere să vii acasă, să te descalți și să nu calci pe podeaua înghețată. Mocheta ajută la reglarea temperaturii în casă, chiar și vara. Pe scurt, ajută la creșterea temperaturii aerului condiționat în timpul verii și la menținerea încălzirii sistemului de încălzire în timpul iernii.
2. Eleganță: Mocheta a devenit din nou la modă și este o opțiune foarte elegantă pentru a adăuga o notă de distincție oricărei încăperi din casă, la fel de mult pe cât o fac alte opțiuni, precum covoare living.
3. Versatilitate: Mocheta se combină cu orice stil de decor, de la cel mai clasic la cel mai modern sau minimalist. Pentru a o combina la perfecție, tot ce trebuie să faci este să alegi culoarea potrivită.
4. Curățare: La fel ca la covoare living, și la mochete curățenia este ușoară. Aspirarea este suficientă, chiar dacă aveți animale de companie acasă. În cazul petelor, trebuie să luăm în considerare utilizarea produsului potrivit pentru materialul mochetei în cauză. Există o multitudine de opțiuni, de la cele care îți permit să îndepărtezi anumite pete pe uscat, până la cele mai multe remedii făcute în casă.
5. Instalare: Instalarea este relativ rapidă și ușoară. Cu toate acestea, este recomandabil să fie făcută de o persoană specializată, astfel încât rezultatul să fie perfect. Pe lângă podea, poate fi instalat și pe pereți pentru o notă mai modernă.
6. Versatilitate: Există o multitudine de culori, finisaje și materiale pentru mochete. Prin urmare, puteți găsi opțiunea perfectă pentru a se combina cu orice tip de mediu sau stil.
7. Perfectă pentru copii: Un alt avantaj este că este opțiunea perfectă pentru decorarea unui dormitor pentru copii. Pe lângă faptul că este un izolator perfect împotriva frigului, este, de asemenea, o opțiune interesantă pentru a evita anumite denivelări în cea mai mică parte a casei. Celor mici le va plăcea să se așeze pe podea pentru a se juca, a citi sau chiar a se relaxa.
8. Economii la încălzire: Așa cum am mai spus, mocheta ajută la reglarea temperaturii în casă, așa cum o fac și multe covoare pentru living. Din acest motiv, este o opțiune foarte interesantă pentru economisirea facturilor de electricitate.
9. Izolație acustică: Mochetele pot fi folosite și în acele spații în care avem nevoie de o anumită izolare acustică. În acest fel, poate fi o opțiune foarte interesantă pentru acele spații destinate studiului. O opțiune perfectă pentru a evita distragerea atenției și pentru a reduce poluarea fonică.
10. Aduc un aer vintage locuinței: Acest sentiment vintage sau retro face ca mochetele să fie un element interesant atunci când doriți să dați unui apartament sau unei camere o atmosferă specială și diferită. Ele apar ca o resursă care poate fi interesantă, cu avantajele sale, dar și cu dezavantaje legendare, unele dintre ele fiind mai degrabă legende urbane, dar care acoperă greutatea virtuților mochetei.
Tipuri de mochete
1. Mochete sintetice din polipropilenă: Printre avantajele lor se numără faptul că se usucă ușor atunci când sunt umede; sunt, de asemenea, rezistente la uzură și se pretează mai bine la îndepărtarea petelor de murdărie și a mucegaiului decât alte mochete. Acestea sunt de obicei printre cele mai ieftine, deși, în funcție de alte caracteristici, pot fi destul de scumpe.
2. Mochete din nailon: au virtuți similare cu cele ale covoarelor din polipropilenă.
3. Mochete din fibre vegetale: acestea sunt de obicei fabricate din sisal, cânepă, bambus, iută, alge marine sau nucă de cocos și sunt frumoase din punct de vedere vizual, deși sunt mai dure și mai puțin izolatoare decât celelalte, deoarece nu au puf. Sunt bune la captarea umezelii, ceea ce este interesant, dar, fiind un material organic, nu sunt potrivite în locuri foarte umede, deoarece pot da naștere la mucegai dacă umiditatea provine de la o scurgere. Acestea sunt scumpe pentru avantajele pe care le oferă, deși sunt rezistente. Un alt avantaj este că acestea colectează mai puțin praf, dar sunt mai puțin aspirabile. 4. Mochete din lână: sunt de departe cele mai scumpe, dar și cele mai confortabile, cu cea mai bună izolare termică și fonică. Deși petele de murdărie sunt mai greu de curățat, dacă sunt tratate împotriva petelor, această problemă este diminuată. De asemenea, este recomandabil ca acestea să urmeze un tratament împotriva păduchilor. Pe de altă parte, deși captează umiditatea, nu permit proliferarea mucegaiului.