Pregătirea solului este una dintre sarcinile principale înainte de plantarea oricărei culturi, fie că este vorba de horticultură, arbuști sau pomi. La începutul oricărei culturi, e nevoie de un sol afânat bine, care să permită buna dezvoltare a rădăcinilor, fără obstacole sau aglomerări.
La scară mică, aici apare motocultorul, un instrument indispensabil atunci când, datorită suprafeței terenului nostru, nu putem alege să-l prelucrăm manual cu o sapă, cu atât mai puțin să folosim un tractor mare.
Un instrument mecanic care funcționează în general cu combustibil pentru a efectua sarcini de prelucrare sau arat este cunoscut sub numele de motocultor. Motocultorul nu este totuna cu motosapa, care este mai mică, are mai puține funcții și este, în general, mai ieftină. Marea diferență constă în faptul că motocultorul are o priză de putere la care pot fi atașate diferite accesorii și utilaje.
Confruntat cu lumea largă a tipurilor de sape cu motor, accesorii și instrumente pe care le putem găsi pe piață, idealul pentru grădina noastră este să căutăm simplitatea, ușurința mobilității și rezultatele.
La nivelul unei livezi, o motosapă cu greutate redusă (între 25 și 35 kg) și o manevrabilitate bună este ideală, deoarece ocupă puțin spațiu de depozitare și facilitează mișcarea, mai ales atunci când ară suprafețe cu copaci, obstacole și cărări.
Lățimea de lucru oferită de acest tip de mașini este variabilă, deși pentru o grădină cu o suprafață medie, o spațiere de 50 cm va fi suficientă.
Modelele mai mici, cu o lățime de lucru de 30 cm, sunt proiectate pentru livezi mici sau cu benzi foarte înguste datorită densității mari de plantare.
Pe scurt, opțiunile și caracteristicile pe care le căutăm de la un motocultor de la eMag sau o motosapă pentru grădina noastră sunt următoarele:
– Manevrabilitate ușoară
– Greutate redusă și ușor de transportat.
– Dimensiune mică pentru depozitare și conservare.
– Lățime de lucru între 30 și 50 cm.
Beneficiile arării solului
Există o tendință în creștere în care conservarea solului este apărată cu tehnica „no till” , evitând afectarea microfaunei și a speciilor de microorganisme care o locuiesc.
Cu toate acestea, există motive ample și dovedite științific în care este necesar aratul solului, fie prin mijloace mecanice, fie prin utilizarea unor unelte, cum ar fi motocultorul.
Favorizează drenajul în solul acoperit
În situații de lipsă de drenaj, fie din cauza aglomerării solului la cel cu textură argiloasă, fie din cauza ploilor abundente, este necesar să se efectueze o săpare a pământului în primii centimetri, iar acest lucru se poate face cu ușurință cu motocultorul.
Cu aceasta, deschidem canale de evacuare a apei și facilităm oxigenarea solului, evitând proliferarea microorganismelor care locuiesc în medii cu lipsă de aer (bacterii anaerobe).
Relația corectă dintre aer și apa din plantă permite o dezvoltare corectă a microorganismelor din sol și îmbunătățește capacitatea de înrădăcinare și sănătatea rădăcinilor plantelor.
Distribuția materiei organice
Suntem conștienți de avantajele de a avea un sol cu o cantitate bună de materie organică, fiind recomandat ca aceasta să depășească 2% din conținut.
Cu toate acestea, atunci când aplicăm îngrășământ la suprafață, pământul nu profită din plin, deoarece îngrășământul nu are acces la straturi mai adânci de sol. Prin urmare, utilizarea motosapei sau motocultorului poate facilita distribuirea și împrăștierea compostului sau a gunoiului de grajd pe toate suprafețele acestuia.
Acest lucru garantează o îmbunătățire a proprietăților solului de a reține și mobiliza substanțele nutritive, de a le proteja de degradare, de a conserva umiditatea și temperatura și de a crește fauna benefică a solului.
Distribuția nutrienților
Atunci când efectuăm o aplicație difuzată de îngrășăminte, în special în culturi uscate, cereale sau ca aplicație suplimentară în comparație cu fertirigarea, avem nevoie de o distribuție corectă pe tot solul.
Prin urmare, aplicarea îngrășămintelor solide și apoi efectuarea lucrărilor de arat cu motocultorul permit o distribuție omogenă a îngrășământului și ca acesta să fie în contact cu întreaga suprafață a rădăcinilor culturii. Cu aceasta vom realiza o creștere a producției agricole.
Cât de des trebuie arată grădina
Nu există o cifră fixă recomandată, deoarece depinde de modul în care utilizăm grădina sau livada noastră.
În general, se recomandă efectuarea unui pas de arat de cel puțin o dată la fiecare 2 ani, deși frecvența va fi mai mare dacă efectuăm o cultivare intensivă (minimum 2 rotații pe an) sau solul nostru are o textură foarte argiloasă și se acumulează multă umezeală.
De asemenea, este recomandabil să efectuăm o trecere cu motocultorul atunci când aplicăm îngrășăminte solide sau materie organică pe sol, pentru a facilita distribuția acestora.