In toamna, ne vom confrunta cu doua pandemii: cea de coronavirus si o pandemie de frica, atrage atentia Mircea Miclea, fost ministru al Educatiei.
„Riscul este ca pandemia fricii sa depaseasca impactul negativ pe care il are pandemia coronavirusului. E posibil ca parintii sa fie extrem de anxiosi sa-si dea copiii la scoala, e posibil ca profesorii sa fie extrem de anxiosi sa intre la clasa. Si, daca nu vom scapa de aceste frici oricat de greu ne-ar fi, atunci anul scolar va fi puternic periclitat, indiferent de cazurile de coronavirus”, spune Mircea Miclea, intr-un interviu pentru edupedu.ro.
Potrivit acestuia, supra-protectia din partea parintilor si a profesorilor este linistitoare pentru elevi doar pe termen scurt. Pe termen lung, accentueaza anxietatea. „Pe masura ce te protejezi, creierul accentueaza pericolul. Daca ne uitam la cercetarile stiintifice, vedem ca expunerea este calea de a scapa de frica. Cu masuri de siguranta, dar daca copiii intra la clasa, atunci se va reduce frica. Prin expunere repetata se va reduce frica”, explica fostul ministru al Educatiei.
Frica si pericolele
Profesorul Miclea a vorbit si despre efectele negative ale fricii asupra copiilor. „Dezvoltarea ulterioara a fricii inseamna mai multe lucruri: ca ajungi sa devii supra-reactiv, adica sa vezi pericole acolo unde nu sunt, si sa reactionezi excesiv in raport cu marimea pericolului”, spune Mircea Miclea.
„Te impiedica sa iti dezvolti relatii interpersonale de calitate, iti reduce performanta, mai ales scolara, si te impiedica sa iti folosesti potentialul mental pe care il ai”, adauga profesorul. Potrivit acestuia, o scoala inchisa nu va realiza una dintre functiile fundamentale pe care le are, aceea de dezvoltare socio-emotionala a copiilor.
Probleme de comunicare
Mircea Miclea identifica si o problema de comunicare la nivelul autoritatilor. „Ar fi bine ca autoritatile sa comunice si masurile pozitive pe care le iau in fiecare zi, nu numai aspectele negative ale acestei pandemii. In fiecare zi ni se prezinta numarul de infectati, dar nu si numarul de paturi nou achizitionate, de aparatura. Sa fie prezentate si aceste aspecte pozitive, altfel induc frica. Deci ar trebui dublata de o comunicare care sa arate si aspectele pozitive, care sa induca sentimentul de siguranta, ca se face ceva pentru protectie”, recomanda Miclea.
Si unul dintre cei mai apreciati medici pediatri romani, Mihai Craiu, s-a pronuntat categoric in favoarea deschiderii scolilor, cu conditia ca toti elevii sa respecte regulile de igiena.
Primul argument al lui Mihai Craiu pentru deschiderea scolilor in pandemie este unul medical. „Imensa majoritate a personalului medical de ingrijire, deci asistente si infirmiere, sunt mame si sotii. Acestea nu pot sa stea cu gandul ce fac eu cu copilul meu cat el e acasa?, trebuie sa aiba o liniste si un plan”, a declarat Craiu.
Cititi si: Scoala in pandemie. Acasa sau in clasa?