E o perioada in care racim foarte usor, iar febra, senzatia de slabiciune si durerea ascutita din gat ne incetinesc sau chiar ne impiedica sa ne desfasuram activitatile obisnuite.
Urmam un tratament, dar pana ne insanatosim, putem sa ne imbunatatim starea cu mai multe remedii naturale. Va sugeram 7 bauturi care combat raceala, pe care le puteti pregati acasa pentru a trece mai usor peste aceasta perioada.
1. Bauturi care combat raceala. Suc de rosii
Un singur pahar are 74% din doza zilnica necesara de Vitamina C si 2% din cea de Vitamina A, ambele foarte importante pentru sistemul imunitar. Intr-un pahar de suc de rosii vei gasi si vitaminele B1, B2, B3, B5 si B6, potasiu, magneziu, fier si fosfor. Fa-ti in casa sau cumpara-ti suc de rosii si prepara-l cu sare, piper, zeama de lamaie sau un pic de tabasco.
2. Bauturi care combat raceala. Ceai de ghimbir, lamaie si miere
Ghimbirul are proprietati antibacteriene, lamaia are vitamina C, iar mierea alina gatul iritat.
3. Bauturi care combat raceala. Ceai negru cu lamaie
Taninii din ceaiul negru sunt un ajutor pentru gatul iritat iar lamaia reprezinta un aport de vitamina C.
4. Bauturi care combat raceala. Ceai verde
Chinezii il folosesc in scopuri medicinale, inclusiv pentru tratat raceala, de mai bine de 4.000 de ani. Este bogat in antioxidanti care ajuta la cresterea rezistentei organismului. Il puteti combina cu lamaie pentru a beneficia si de continutul de vitamina C. Puteti citi despre prepararea corecta a ceaiului verde aici.
5. Miere cu otet de cidru de mere
O bautura foarte buna pentru a combate durerea in gat, dar si infectia care o cauzeaza se prepara foarte usor, cu doar o lingura de mere, una de otet de cidru de mere si 250 ml de apa calda. Atat mierea, cat si otetul au proprietati antibacteriene puternice.
6. Bauturi care combat raceala. Smoothie cu pere
Aceasta bautura amelioreaza durerea in gat si simptomele racelilor si ale infectiilor gatului.
Ingrediente:
2 pere medii
2,5 cm radacina ghimbir
o felie de ridiche
o portocala
Mod de preparare: Spalati perele, scoateti semintele si taiati-le in bucati mici. Curatati de coaja ghimbirul si portocala. Puneti toate ingredientele in storcator, mixati si serviti imediat. Puteti sa adaugati si o lingurita cu miere.
Perele au proprietati antiinfalamatorii si contin antioxidanti. Ghimbirul are de asemenea un efect antiinflamator si antibacterian.
7. Grog cu miere pentru tuse
Igrediente: 3 linguri de rom, sucul unei jumtati de lamaie, o lingurita de miere sau mai mult, dupa gust.
Mod de preparare: Stoarceti sucul de lamaie si puneti-l intr-o cana. Adaugati mierea si romul si completati cu apa fierbinte. Asigurati-va ca nu luati medicamente care interzic consumul de alcool, daca vreti sa va tratati cu aceasta bautura.
8. Decoct cu mirodenii
Ingrediete: 100 ml de apa, 3 cm de ghimbir proaspat ras, 3 boabe de piper negru, jumatate de baton de scortisoara, o lamaie, o lingurita de miere.
Mod de preparare: Puneti ghimbirul, boabele de piper si batonul de scortisoara intr-o craticioara cu apa. Lasati sa fiarba 5 minute, inchideti focul si mai lasati vasul acoperit 5 minute, apoi strecurati. Stoarceti sucul de lamaie si amestecati-l in decoct, impreuna cu mierea. Pentru rezultate bune, consumati acest amestec de doua ori pe zi, cel putin trei zile.
9. Bauturi care combat raceala. Ceai „cu reactie”
Ingrediente: o lamaie, o bucata de ghimbir proaspat, un varf de cutit de piper cayenne, un varf de cutit de turmeric, cateva frunze uscate de menta, miere dupa gust, 150 ml apa fierbinte
Mod de preparare: Stoarceti lamaia si radeti ghimbirul. Amestecati intr-o cana toate ingredientele si la sfarsit turnati apa fierbinte.
Surse: foodstory.stirileprotv.ro, sanatate.bzi.ro, curademiere.ro, perfect-ask.com
Daca ti-a placut acest articol, te asteptam sa intri in comunitatea de cititori de pe pagina noastra de Facebook, printr-un Like mai jos: