Probabil niciunul dintre noi nu s-a intors din excursia de la munte fara o sticluta cu sirop de brad. Pe langa rolul traditional de Craciun, bradul are si efecte curative. Mugurii sai sunt in special cunoscuti pentru efectele benefice asupra sanatatii, mai ales in cazul bolilor de plamani, ajutand la calmarea tusei. Combate eficient si bronsite cronice, astm bronsic, traheita, faringita, gripa, guturai, sinuzita si chiar tuberculoza. Tocmai din acest motiv padurile de brad reprezinta un mediu propice amenajarii de sanatorii pentru tratatea afectiunilor respiratorii.
Se spune ca beneficiile siropului de brad au fost descoperite inca din antichitate pe masura ce lumea cauta remedii la scorbut, boala cauzata de aportul insuficient de vitamina C. Specialistii spun ca o cana de sirop de brad peste care se pune, bineinteles, apa are un continut de vitamina C de cinci ori mai mare decat o lamaie.
Din acest motiv, bradul este venerat in mai toate culturile. Amerindienii mancau muguri de brad si de pin atunci cand ramaneau fara mancare in varf de munte, in timp ce scandinavii umpleau saltelele cu crengi de brad pentru a tine deoparte purici, paduchi si alte insecte, pe langa utilizarea lor in timpul saunei. In Elvetia, astfel de saltele umplute cu crengi de brad sunt in continuare folosite ca remediu impotriva reumatismului.
Studii facute de-a lungul timpului au mai demonstrat ca siropul de brad are alte numeroase beneficii, avand rol antibacterian, antioxidant, anticiuperca, antiviral, combate imbatranirea si tine colesterolul si presiunea arteriala sub control, ajuta la combaterea stresului si amelioreaza durerile musculare si oboseala intelectuala, regleaza activitatea nervoasa, stimuleaza ficatul, aducand practic organismul intr-o stare de functionare echilibrata. Poate fi folosit in mod eficient si pentru diminuarea apetitului copiilor pentru dulciuri.
Am ales doua retete la indemana si simple pentru producerea siropului de brad. Potrivit primei retete, se fierbe un kilogram de muguri de brad (ideal sa fie culesi in perioada aprilie-mai) timp de aproape 20 de minute in doi litri de apa iar dupa racire se adauga un kilogram de zahar dizolvat intr-un litru de apa. Amestecul rezultat se fierbe din nou timp de cinci-zece minute si se strecoara fierbinte in sticle astupate apoi ermetic si pastrate la loc racoros.
Pentru tinctura din muguri se folosesc circa 15 linguri de muguri tocati marunt, se pun apoi intr-un borcan peste care se adauga doua linguri de rasina de brad si 200 de mil alcool pur. Borcanul se inchide ermetic si se lasa la macerat timp de zece zile. Dupa ce este strecurat, se foloseste circa o lingurita diluata in 50 de ml de apa, de 3-4 ori pe zi intr-o cura de 12 zile.
Surse: Doxologia.ro, Bodyenlightement.me
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe: