Bijuteria arhitecturală din România, construită în urmă cu 114 ani, dar lăsată în paragină. Vorbim de conacul Bujoiu, situat în localitatea Baloteşti, judeţul Ilfov. Acesta este clasat drept monument istoric de interes local, dar nimeni nu s-a mai interesat de el. A fost construit în perioada anilor 1910 -1932, la comanda boierului Ion Luca Niculescu.
Bijuteria arhitecturală din România, construită în urmă cu 114 ani
Conacul Bujoiu, din localitatea Baloteşti, judeţul Ilfov, este o adevărată bijuterie arhitecturală. Cu toate acestea, a fost lăsat în paragină. În 2015, el a fost scos la vânzare pentru suma de 790.000 de euro.
Amplasat pe un teren cu o suprafață de 17.000 de metri pătrați, clădirea uriașă a fost ridicată de către arhitectul Statie Ciortan, un reprezentant al stilului neoromânesc în primele decenii ale secolului XX.
Conacul Bujoiu, scos la vânzare cu aproape un milion de euro
În 1926, proprietatea a intrat în posesia unui apropiat al Regelui Carol al II-lea, inginerul Ion Bujoiu, profesor la catedra de exploatări miniere la Facultatea de Mine şi Metalurgie din cadrul Şcolii Politehnice din Bucureşti.
Apoi a fost cumpărat de către familia Ana Ștefănescu și Ion Bujoiu, în jurul anului 1932. Conacul a fost modernizat și remodelat. Din anul 1943, după instaurarea regimului comunist, clădirea a fost lăsată în paragină.
În anul 2015, conacul Bujoiu, aflat în posesia unui bărbat stabilit acum în Germania, a fost pus la vânzare la prețul de 790.000 de euro pe site-ul sothebysrealty.ro.
Din păcate, deși se află pe lista monumentelor istorice de interes local, clădirea a fost lăsată în paragină de ani buni, autoritățile neluând nicio decizie în acest sens.