Cu un ochi tot mai atent la mediul inconjurator, arhitectii si oamenii de stiinta isi dau mana pentru crearea unor locuinte care au un impact minim asupra naturii, ingloband ultimele evolutii din domeniul tehnologiei si arhitecturii inovative. In cazul de fata, o companie specializata in productia de case pasive prefabricate si-a unit eforturile cu mai multe universitati si institute de cercetare din Italia pentru a da nastere la ceea ce sugestiv se numeste Biosfera 2.0, o casa pasiva mobila.
Trebuie spus de la bun inceput ca Biosfera 2.0 produce singura tot atata energie cat consuma. La baza principiului de functionare stau arhitectura pasiva si panourile solare montate pe acoperis. Pentru a va reimprospata cunostinele, amintim in linii mari principalele caracteristici ale unei case pasive: o forma compacta cu o amprenta la sol cat mai mica, ferestre mari catre sud si nici o fereastra catre nord, cat mai putine usi exterioare, o jumatate de acoperis exact spre sud (pentru panouri solare) si constructia unui singur corp de cladire.
Casa a fost special proiectata pentru a fi accesibila celor din medii putin propice constructiei unei locuinte clasice. Dupa ce a fost creat prototipul, casa este acum supusa unor teste pe durata unui an, fiind temporar amplasata in sase locuri diferite si locuita de 20 de persoane, etape ale acestei faze de cercetare. Biosfera 2.0, cu o suprafata de doar 25 de metri patrati, parcurge deja prima etapa a acestei faze de testare, fiind amplasata la baza masivului Mont Blanc din Muntii Alpi. In tot acest rastimp, specialistii vor colecta si monitoriza date despre eficienta energetica a casei, evaluand si reactia celor 20 de locatari.
Biosfera 2.0 este construita din panouri din lemn izolate termic, foloseste LED-uri pentru iluminare si are in structura sa un living, un dormitor, o baie, o bucatarie si o terasa exterioara. Cladirea se poate plia pe orice mediu, inclusiv cel urban, poluat, si face fata cu brio temperaturilor cuprinse intre -21 si 39 de grade Celsius. Indiferent de temperatura de afara, cea din interior fluctueaza intre 21 si 25 de grade Celsius, fara a fi nevoie de surse externe de incalzire sau racire.
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe: