Biserica veche de peste 250 de ani, care a ajuns o ruină. Deși are o arhitectură cu totul spectaculoasă, cu 4 cruci încastrate în pereți, aceasta a fost lăsată în paragină și acum stă să se prăbușească. Unde se află biserica din România cu cea mai deosebită arhitectură?
Biserica din România cu o arhitectură deosebită!
Deși România se poate lăuda cu niște construcții impresionante, dar și cu alte locuri de poveste, iată că multe dintre ele ajung în paragină. Așa s-a întâmplat și cu această biserică veche, care pur și simplu îți taie răsuflarea. Se află în satul Gruița din comuna Goiești, județul Dolj. Arhitectura ei este una de-a dreptul deosebită. Iar asta poate observa oricine cu ochiul liber.
Un cioban ar fi început construcția ei
Cel care a început construcția ei a fost un cioban! Așa a luat naștere Biserica ”Crucile” cu hramul Înălțarea Domnului. Fundația bisericii a fost finalizată în perioada 1750-1753, iar aceasta are câteva detalii deosebite. Mai exact, este vorba despre 4 cruci încastrate în pereți. Din păcate, biserica a ajuns acum o ruină și puțini ajung la fața locului.
„În urmă cu aproape trei secole, pe colinele din apropierea Craiovei, un cioban pe nume Radu începe ridicarea unui lăcaș religios acolo unde acesta pășuna oile. Asta după ce într-un vis i s-a arătase divinitatea care i-ar fi zis ”să faci Biserica!”. Pe locul respectiv se pare că exista multă vegetație, mulți stejari și alți arbori puternici.
Ctitorul Radu, în jurul a cinci sau mai mulți stejari, pune astfel fundația unei biserici finalizată undeva între 1750-1753. Folosindu-se de acei stejari, acesta cioplește mai multe cruci pe care le încastrează în construcția bisericii. Din poveștile de odinioară, se pare că ar fi existat minim cinci cruci.
La fața locului eu n-am găsit decât patru. Două încastrate în iconostas și încă rămase acolo, alte două încastrate în stâlpii/pereții dintre pronaos și naos, acestea din urmă fiind scoase de la locul lor. A cincea cruce, dacă a dispărut ori s-a distrus în mai multe părți și zace pe podeau bisericii sub multe cărămizi, eu n-am văzut-o”, se arată într-o postare de pe Facebook.
Foto: Țara cu Balauri