Cireșul face parte din grupul de pomi fructiferi foarte sensibili atunci când vine vorba de boli sau dăunători. Chiar dacă sezonul cireșelor a trecut, ne-am gândit să vă oferim câțeva informații despre boli frecvente ale cireșului.
La fel ca și în cazul vișinului, bolile cireșului se pot împărți în funcție de cauzele care provoacă apariția lor. De asemenea, cireșul prezintă boli similare precum cele ale vișinului.
Pentru mai multe detalii legate de bolile vișinului, vă invităm să citiți următorul articol:
Așadar, bolile prezente la cireș pot fi impărțite în bacterioze, viroze și micoze. De asemenea, vom prezenta și câtiva dăunători ai acestui pom, precum și modul de exterminare al acestor.
Boli frecvente ale cireșului: bacterioze
Ciuruirea bacteriană
Ciuruirea bacteriană a frunzelor cireșului reprezintă cea mai comună boală a acestui pom fructifer. Putem recunoaște această afecțiune, uitându-ne la frunzele cireșului care încep să prezinte mici pete rotunde, de culoare brun-roșiatică.
Această boală nu afectează doar frunzele pomului, ci și fructele și lăstarii tineri. Temperaturile caniculare favorizează înrăutățirea acestei afecțiuni, deoarece țesuturile atacate vor cădea de pe frunze, acestea rămânând ciuruite.
Trebuie să acționăm rapid pentru ca boala să nu se răspândească mai mult și să nu se înrăutățească.
Cel mai eficient tratament în combaterea acestei probleme sunt produsele pe bază de cupru.
Cancerul bacterian
Aceasta este o boală cauzată de o bacterie care atacă rănile umede ale cireșului. Bacteria se poate răspândi prin sol, acolo unde rezistă chiar și mai mult de 5 ani, ori de la o plantă la alta cu ajutorul uneltelor infectate.
Boala se poate recunoaște după apariția formațiunilor canceroase mici și netede pe rădăcini. Acestea vor crește treptat și vor căpăta un aspect rugos.
Pomii nu vor mai crește, iar frunzele acestora vor cădea în lunile călduroase de vară.
Pentru a putea preveni această boală trebuie să verificăm cu atenție rădăcinile arborelui înainte de a-l planta, iar uneltele să fie dezinfectate înainte de a le utiliza la alte plante.
Puieții se pot dezinfecta cu piatra vânătă. Vom îmbăia radăcinile puieților în această soluție.
Boli frecvente ale cireșului: micoze
Micozele sunt cele mai grave și mai greu de tratat boli întâlnite la cireș, acestea atacând fie doar frunzele, fie întreg arborele.
Ciuruirea micotică a frunzelor
Este cauzată de ciuperca Stigmina carpophila și apare în primăverile umede, precedate de ierni blânde. Umiditatea ridicată permite ciupercii să se răspândească.
Această ciupercă atacă atât frunzele, cât și fructele și lăstarii, provocând apariția unor pete.
Lăstarii atacați se usucă în urma scurgerilor de clei, fructele se putrezesc, iar frunzele cad. Dacă mai mulți agenți patogeni se adună, toate acestea pot duce la uscarea pomului.
Pentru a combate această boală trebuie să tăiem ramurile afectate, să le ardem și să folosim tratamente pe bază de cupru.
Antracnoza sau pătarea roșie a frunzelor
Aceasta este o boală foarte gravă care provoacă defolierea prematură a pomului. Putem observa primele semne ale bolii pe frunzele pomului. Pe acestea apar pete mici purpurii care vor crește și vor ajunge să aibă o culoare roșie-brună. Aceste pete se vor usca și apoi vor cădea, frunzele rămânând ciuruite.
Boala se poate trata cu fungicide.
Monilioza fructelor sau Putregaiul negru
La fel ca și în cazul vișinului, monilioza are simptome asemănătoare și la cireș. Această boală face ca fructele să se mumifice, iar fructele care nu sunt culese vor rămâne pe ramură și vor transmite mai departe boala.
Boala poate fi tratată atât în timpul iernii cât și în timpul vegetației cu fungicide specifice.
Boli frecvente ale cireșului: dăunători
Așa cum am precizat și la începutul articolului, cireșul poate fi afectat de bacterii, ciuperci, dar și de diferite insecte purtătoare de bacterii.
Molii
Există trei tipuri de molii care atacă cireșul: molia pieliței fructelor, molia orientală a fructelor și molia vărgată a piersicului, care atacă și cireșul.
Alte insecte care atacă cireșul
Printre alte insecte care atacă cireșul se numără fluturele cu abdomenul auriu, fluturele cu abdomenul auriu, păduchele țestos, cicada meliferă si cicada gheboasă.
Toți acești dăunători atacă frunzele, florile, dar și lăstarii și mugurii cireșului și pot fi alungați cu ajutor soluțiilor chimice cu insecticide. De asemenea, ramurile și fructele afectate trebuie îndepărtate și arse pentru a evita răspândirea acestora în zonele sănătoase ale arborelui.