Visinul este un arbore fructifer, înrudit cu cireșul, însă mai mic decât acesta. Este un pom care poate ajunge la înățlimea de 6m. Din nefericire, acesta prezintă adesea diferite boli. Vom prezenta câteva boli frecvente la vișin, precum și remediile pentru acestea.
Există multe tipuri de boli ale acestui arbore, care pot fi observate la nivelul frunzelor, florilor sau întregului arbore. Acestea sunt împărțite în mai multe categorii: viroze, bacterioze, micoze și dăunători
Boli frecvente la vișin – Monilioza
Monilioza sau Putregaiul brun este o boală des întâlnită. Este cauzată de ciuperca Monilioza laxa sin care afectează toate organele aeriene ale acestui pom și provoacă pagube însemnate.
Sunt atacate frunzele și nu mai cad de pe creangă, florile se fac maro și se usucă, iar ramurile se indoaie în formă de cârlig. Fructele care nu ajung la maturitate se vor zbârci și vor cădea, iar fructele mature vor putrezi. Pe exteriorul lor vor apărea pernuțe gălbui-cenușii.
În final, fructele se vor mumifica și vor rămâne pe pom, devenind o sursă a mai multor infecții și transmit boala și pe anul următor.
Pentru combaterea acestei boli este recomandată strângerea și distrugerea fructelor atacate. Trebuie tăiate ramurile afectate până la zona sănătoasă, aplicarea unui tratament și acoperirea rănilor cu mastic cicatrizant.
Pentru a preveni această boală se recomandă tratamente preventive cu fungicide.
Ciuruirea frunzelor și pătarea frunzelor
Această boală este tot cauzată de o ciupercă ce apare în timpul primăverii, după o iarnă blândă. Rânile de pe scoarța copacilor, cauzate de grindină sau insecte, favorizează apariția acestei boli.
Afectează frunzele vișinilor și se manifestă prin apariția unor pete micii, roșii sau violet pe suprafața frunzelor. Acestea devin ulterior maro și pot acoper intreaga suprafață a frunzei.
Dacă pomul ajunge să se defolieze, fructele nu se mai pot dezvolta și vor rămâne deschise la culoare și foarte apoase.
Un tratament cu fungicidul Dithane M 45 este ideal pentru prevenirea acestei boli.
Boli frecvente la vișin – Antracnoza
Antracnoza se manifestă prin pătarea roșie a frunzelor de vișin. Este o boală gravă a arborelui și provoacă defolierea plantelor atacate înainte de a ajunge la maturitate. Este provocată de o ciupercă.
Cel mai ușor de recunoscut este după petele roșiatică-mov care apar pe suprafața frunzei. Acestea se întind mai apoi pe toată suprafața frunzelor care se îngălbenesc. Centrul petelor cade, iar frunza va arăta perforată.
Pentru combaterea bolii e ideal să ardem lăstarii și fructele afectate, iar pentru prevenire se recomandă un tratament chimic cu fungicide.
Cancerul bacterian
Această boală afectează nu doar vișinul, ci mult mai mulți arbori fructiferi. Bacteria care provoacă această boală atacă arborii care prezintă răni proaspete și umede.
Se manifestă prin apariția unor tumori cu mărimi diferite în funcție de vârsta plantei și zona afectată a acesteia. La început apar tumori mici, moi și netede la nivelul rădăcinilor, pe tupină și, în cazuri mai rare, pe frunze și ramuri.
După trecerea timpului, acestea cresc, devin închise la culoare. Rănile produse de grindină sau insecte dau voie bacteriilor să atace planta, iar temperaturile și umiditatea ridicate sporesc dezvoltarea acestei boli.
Pentru a evita apariția acestei boli, puieții trebuie sortați înainte de plantare, iar terenul trebuie pregătit corespunzător înainte de a planta arborii.
Uneltele folosite la alți pomi trebuie dezinfectate, iar ramurile care sunt afectate până la zona sănătoasă trebuie tăiate și apoi tratate cu Zeama Bordeleză.
Rădăcinile puieților trebuie tratate cu aceeași soluție, iar în timpul creșterii arborilor, aceștia trebuie tratați cu soluții pe bază de cupru.
Surse: Gardenfarm.ro, holticultorul.ro, botanistii.ro,