Tuia (sau Thuja) este unul dintre speciile de conifere care se găsesc foarte des în grădinile și curțile noastre. Aceasta este folosită fie ca arbor decorativ, fie ca gard natural. Chiar dacă face parte dintr-o familie de arbori care sunt rezistenți la temperaturi scăzute, există anumite boli la Tuia care nu trebuie ignorate.
De aceea, în acest articol vă vom oferi informații cu privire la prevenirea și tratarea diferitelor boli ale acestui conifer.
Ce este Tuia?
Tuia este un gen de conifere care face parte din familia Cupressaceae și cuprinde cinci specii. Acest arbore este originar din regiunile nord-americane și este folosit atât ca arbore decorativ în curți, grădini sau pe stradă, fie în medicină.
Acesta este cunoscut și după numele de Arbovitae care, în limba latină, înseamnă “arborele vieții”. Numele acestuia vine din grecescul thyia, tămâie, datorită mirosului asemănător cu tămâia pe care îl are lemnul acestuia.
Aceste conifere își mențin frunzele verzi pe tot parcursul anului și pot avea înălțimi cuprinse între 3 și 61 de metri.
În ultima vreme au devenit foarte populare pentru aspectul lor fiind ușor de întreținut, însă și bolile acestora au devenit tot mai dese.
Boli la Tuia
Tuia este foarte popular pentru cei care doresc un arbore care să fie ușor de întreținut, însă schimbările evidente de culoare ale frunzelor pot aduce îngrijorare pentru oricine.
Există foarte mulți factori care pot duce la îmbolnăvirea unui arbore tuia: îngrijire necorespunzătoare, schimbări extreme de temperatură, boli fungice sau dăunători. Așadar, trebui să găsim cauza pentru a putea știi cum să tratăm și să combatem aceste boli.
Boli fungice
Bolile fungice sunt principalele afecțiuni pe care arborele Tuia le prezintă. Printre bolile fungice cele mai des întâlnite la Tuia se numără:
Cercospora Needle Bright
Este o boală cauzată de ciuperca Cercospora sequoaie.
Această boală se manifestă prin uscarea ramurilor coroanei din interior spre exterior. Arborele se usucă începând de la trunchi și avansează spre vârfurile ramurilor. Primele ramuri afectate sunt cele îmbătrânite, iar apoi sunt atacate și ramurile tinere.
Frunzele atacate încep să se îngălbenească, devenind mai apoi maro, în final căzând de pe ramură. În cazul în care boala e avansată, întregul arbore devine uscat și moare.
Trebuie ca arborele să fie periodic controlat în interiorul coroanei pentru a observa din timp anumite zone afectate. De obicei, cum tulpina este infectată, boala se observă mult prea târziu. Aceasta face ca boala să producă infecții secundare care slăbesc și mai mult arborele.
Pentru a trata boala, se folosesc substanțe pe bază de cupru, mancozeb sau azoxistrobin. Aceste tratamente se aplică trei ori în trei perioade: aprilie-mai, sfârșitul lunii iunie și începutul lunii octombrie. Între cele trei tratamente trebuie să existe o distanță de 5-7 zile.
Berckmann’s Blight
Este o boală cauzată de ciuperca Seimatosporium berckmansii și se manifestă prin necrozarea ramurilor din exterior spre interior. Vârfurile ramurilor își schimbă culoarea în maro-roșcat. Această boală atacă prima oară ramurile tinere și apoi cele batrâne.
Se poate observa schimbarea culorii vârfurilor ramurilor de la verde la maro uscat. În luna septembrie, patogenul fructifică și sporii săi sunt dispersați de ploi, insecte, vânt și apoi intră în crăpăturile scoarței arborelui. Aceștia iernează în acele crăpături, iar primăvara sporii formați vor produce noi infectii.
Pentru prevenirea acestei boli trebuie evitată umiditatea prea mare a solului și excesul de apă. Tuia trebuie udată regulat dimineața sau seara, iar arborii plantate in anul curent trebuie udate la două zile constant.
De asemenea, trebuie aplicate îngrășăminte specifice în perioada de creștere și trebuie efectuate diferite tratamente de la primele semne de boală. Se vor aplica tratamente care să elimine fructificațiile patogenului pentru a evita împrășiterea acestora. Se vor tăia mai apoi ramurile uscate și apoi vor fi arse pentru a nu deveni sursă de infectare a arborelui.
Boala se paote trata cu substanțe pe bază de cupru, mancozeb sau azoxistrobin. Aceste tratamente se aplică de două ori primăvara (la sfârșitul lunii martie și sfârșitul lunii aprilie) și de două ori toamna (sfârșit de septembrie și început de noiembrie).
Kabatina
Boală provocată de ciuperca Kabatina thujae, se manifestă primăvara sau înainte de a intra în vegetație. Atunci când acest patogen fructifică, sporii sunt împrăștiați de insecte, vânt sau ploi și pot pătrunde în crăpăturile ramurilor sau scoarței, atacând întregul arbore. Acestea iernează în interiorul scoarței și la sfârșitul iernii erup pe epiderma arborelui.
Țesuturile atacate își schimbă culoarea din galben spre roșu și apoi maroniu. Acesta în final se brunifică și cade de pe plantă.
Afectează planta de la baza ramurii și afectează porțiuni de aproximativ 5-6 centimetri. Pe zona afectată apar puncte negre, puncte ce reprezintă fructificarea ciupercii.
Pentru a combate această boală, arborii trebuie plantați la distanțe corespunzătoare și nu în perioade secetoase. Solul trebuie fertilizat corespunzător, iar ramurile arborelui nu trebuie tăiate pe timp umed.
De asemenea, trebuie evitată udarea excesivă și neregulată.
Tratamentele se aplică în momentul în care se observă prezența bolii. Trebuie folosite substanțe pe bază de cupru, mancozeb sau azoxistrobin. Acestea vor fi aplicate primăvara și toamna. Primul tratament, la sfârșitul lunii aprilie, începutul lunii mai, va fi aplicat de 2-3 ori la interval de 7 sau 10 zile. Al doilea tratament va fi aplicat de două ori, la interval de 21 de zile la începutul lunii octombrie.
Boli la Tuia
Alte sfaturi pentru tratamentele împotriva bolilor fungice
- Soluțiile speciale pe care le puteți folosi sunt Dithane, Ortiva, Champ sau Funguran. Este ideal să folosim aceste soluții atunci când temperatura de afară depășește 5 grade Celsius și nu există șanse de precipitații sau vânt;
- Verificăm cât mai des arborele, pentru a observa din timp zonele afectate;
- Îndepărtăm ramurile uscate, curățăm arborele, iar ramurile afectate le ardem;
- Pentru ca arborele să se recupereze mai repede, putem folosi îngrășăminte. De asemenea, pentru Tuia este recomandat să se facă fertilizare cu sare amară pentru a aduce un aport de magneziu și sulf. Acestea vor ajuta arborele să își revină.
Boli la Tuia- Sfaturi pentru prevenirea bolilor fungice
În ceea ce privește prevenirea acestor boli, sunt recomandate următoarele:
- Solul unde sunt plantați arborii să aibă un strat de mulci la baza acestora. Acest strat îi vor proteja de bolile fungice și de înghețul din timpul iernii;
- Evităm udarea excesivă și mai ales irigarea în perioadele reci. Arborele poate îngheța și apoi se vor forma răni care vor permite ciupercilor să atace planta;
- Evităm să tundem arborele în timp ce e umezeală afară;
- Trebuie urmat un program de irigare și fertilizare corect;
- Trunchiul arborelui trebuie protejat de orice fel de leziuni;
- Orice fel de plantă atacată de ciuperci trebuie tratată sau eliminată pentru a împiedica răspândirea bolii;
Surse: dreamgardens.ro, gazonul.ro