Mulți dintre cei care au o casă se gândesc să se apuce de cultivarea strugurilor. Fie pentru a avea un gard viu frumos, fie pentru a putea face vin toamna, vița de vie necesită îngrijiri speciale. Totuși, atunci când vine vorba de boli la vița de vie, trebuie să știm să le prevenim ori să le combatem.
De aceea, în acest articol vom discuta despre tipurile de boli care apar la vița de vie și care sunt tratamentele pentru acestea.
Înainte de a vă prezenta toate aceste voli, este de menționat faptul că acestea se împart în patru categori: boli cauzate de ciuperci, bacterioze, viroze și boli provocate de fitoplasme.
Boli la vița de vie: boli cauzate de ciuperci
Cele mai numeroase boli care apar la vița de vie sunt cele provocate de ciuperci. Există mai mult de 10 astfel de boli care atacă vița de vie și trebuie tratate cât mai repede posibil.
Boli la vița de vie: Mana viței de vie
Mana viței de vie apare de obicei la soiurile de viță nobilă, fiind cauzată de ciuperca Plasmopara viticola, care atacă toate organele verzi ale viței de vie.
Apariția bolii se poate observa prima dată la nivelul frunzelor care încep să aibă pete gălbui pe partea superioară. Pe interior, frunzele prezintă un puf albicios. Această boală face ca ciorchinii de struguri să nu dezvolte destule zaharuri, astfel că vinul va avea o calitate proastă.
Pentru a preveni această boală este indicat ca toamna, după ce cad toate frunzele viței, acestea să fie adunate și arse, ori îngropate adânc, departe de viță de vie. Plantația trebuie să fie întreținută bine, astfel încât să nu aibă buruieni, iar vița trebuie să fie „răsfirată” pentru ca frunzele să nu rămână umede după ploaie.
Pătarea roșie a frunzelor de viță de vie
O boală cauzată de ciuperca Pseudopeziza tracheiphila, aceasta se manifestă prin apariția unor pete roșiatice sau maro pe frunze. Aceste pete vor crește până vor acoperi mai mult de jumătate din frunză care se va usca și va muri.
Pentru a preveni această boală trebuie ca frunzele căzute pe sol să fie adunate și arse, iar culturile atacate în anul anterior să fie monitorizate și tratate cu tratamente fungicide specifice.
Boli cauzate de bacterii
Cancerul bacterian
Cancerul bacterian este una dintre cele mai serioase boli care apar la vița de vie. Această boală se manifestă prin apariția unor gale în zona de altoire sau pe coardele viței de vie. Frunzele și lăstarii se ofilesc, iar boala este atât de greu de controlat încât duce, inevitabil, la moartea plantei. Cancerul bacterian nu atacă doar frunzele și lăstarii, ci și tulpina, brațele și rădăcinile viei.
Putem observa această boală încă din primăvară, deoarece în urma tăierilor planta afectată lasă o sevă denumită Plânsul viței de vie.
Pentru a evita apariția acesti boli se recomandă fertilizarea echilibrată a viței de vie, evitând excesul de azot, dar și cultivarea unor soiuri mai tolerante la această boală. De asemenea, este obligatoriu să dezinfectați uneltele și instrumentele folosite la vie cu formol sau Hipoclorit de sodiu.
Boli la vița de vie: boli cauzate de viruși
Alte boli care pot apărea la vița de vie sunt cele cauzate de viruși și aici putem aminti următoarele boli:
Boli la vița de vie: Răsucirea frunzelor
Aceasta este o boală care afectează atât soiurile albe cât și cele negre de struguri. Se manifestă prin răsucirea frunzelor afectate. Acestea se răsucesc spre interior. Producția va fi redusă considerabil, iar plantele afectate vor deveni foarte sensibile la temperaturile scăzute.
Acest virus este transmis de păduchele țestos și prin materialul vegetativ care a fost infectat.
Pentru a preveni această boală este indicat să se folosească material de plantat sănătos, iar plantele afectate să fie îndepărtate.
Scurt-nodarea viței de vie
Este o boală care afectează considerabil producția de struguri. Această boală se manifestă prin apariția unui număr mult prea mare de lăstari, frunzele fiind deformate și decolorate. Fructele vor rămâne mici, fără a mai ajunge la maturare.
Acest virus poate fi transmis prin altoire sau prin nematozi, niște viermi cilindrici care atacă rădăcinile.
Pentru a putea preveni această boală, este indicat să se folosească un material de plantat sănătos. De asemenea, nematozii din sol să fie înlăturați.
Boli provocate de fitoplasme
Îngălbenirea aurie a viței de vie
Este o boală foarte gravă care apare la vița de vie. Se manifestă prin apariția unor pete galben-aurii pe frunze, coarde sau chiar și pe struguri. Frunzele viței se strâng spre interior și, într-un final, se necrozează.
Pentru strugurii roșii, petele care apar pe fructe sunt roșii, iar frunzele atacate vor cădea înainte de finalizarea vegetației.
Boala poate fi observată în momentul în care coardele viței ajung la maturare mult mai târziu.
Pentru a preveni această boală este indicat să nu plantăm soiurile de struguri care sunt prea sensibili.
În cazul în care vița a fost atacată de această boală este indicat să se efectueze un test PCR pentru a putea confirma existența acestei boli. În momentul în care avem confirmarea existenței bolii, toate plantele afectate trebuie eliminate pentru a nu deveni o sursă permanentă de infecție.
Surse: horticultorul.ro, botaniștii.ro