Întâlnim broderii pe multe dintre piesele noastre vestimentare, pe încălțări sau pe poșete, însă poate fi întâlnită și pe diverse pături sau perdele. Mai mult de-atât, au dus la apariția goblenului, menit să înfrumusețeze pereții caselor noastre. Brodatul se poate transforma într-un hobby prin care nu numai că veți avea de câștigat personal, dar vă va ajuta să și înfrumusețați spațiul în care locuiți.
Istoria broderiei
Apariția broderiei datează cu mult înaintea erei noastre, când broderia era utilizată ca modalitate de a întări materialul textil. Este întâlnită în întreaga lume. În China, exemple timpurii de broderie datează din perioada Statelor Războinice, din secolele al V-lea și al III-lea înaintea erei noastre. De asemenea, se întâlnesc și în Suedia, în epoca vikingă, în jurul secolelor IX și X. În jurul anului 1000, această practică a început să se extindă mult mai mult în Europa. Pe atunci se brodau articole de îmbrăcăminte, batiste, perdele, draperii, lenjerii de pat, fețe de masă sau tapițerii pentru mobilier, tocmai pentru a înfrumuseța casa. Broderiile bogate și frumoase erau semn de bogăție.
Broderia era mai mult o formă de artă pentru femeile din clase superioare. Acestea necesitau foarte mult timp pentru a fi realizate, iar, spre exemplu, o rochie brodată era mult mai valoroasă față de una simplă, tocmai datorită timpului petrecut în realizarea acesteia.
Perdele – ideile zilei
Cam în jurul anilor 1800, broderiile au început să devină mai comune datorită apariției mașinii de brodat. Tocmai din acest motiv a început să fie și mai puțin utilizată. Cu toate acestea, broderia manuală poate fi un hobby benefic nouă în mutiple moduri.
Ce presupune brodatul
Broderia manuală este un tip de cusătură, ce poate fi pe o singură parte sau față-verso, cu volum sau simplă. Este nevoie de mult timp pentru a stăpâni această artă, dar tocmai faptul că rezultatul nu este neapărat perfect, o face să fie specială. Dacă te temi să începi să brodezi direct pe haine sau chiar și perdele, poți oricând să optezi pentru un kit de brodat în primă fază, până ajungi să stăpânești meșteșugul.
Iată ce lucruri din casa ta poți broda pentru a aduce un plus de frumusețe și stil personal spațiului în care locuiești:
- Fețe de pernă – poți broda câteva fețe de pernă pentru a aduce un plus de culoare canapelei tale. Ba mai mult, poți opta pentru broderii minimaliste ce oferă un aspect foarte modern.
- Perdelele – perdelele sunt, de obicei, simple, ceea ce ne permite să le personalizăm așa cum ne dorim. Putem opta pentru modele mai complicate sau pentru ceva mai colorat, în funcție de stilul camerei. Desigur, putem oricând să achiziționăm perdele deja brodate.
- Prosoape – poți broda prosoapele cu diverse elemente sau chiar cu numele fiecărui membru al familiei. În acest fel, vei adăuga un plus de personalitate acestora.
- Pături sau cuverturi – poți broda și lucruri mai mari, precum păturile sau cuverturile pe care le ai prin casă. Dacă simți că sunt prea monotone, poți să le adaugi elemente decorative, fie în colțuri, pe margini sau, de ce nu, chiar în mijloc.
Beneficiile brodatului
Brodatul, ca și hobby, nu te ajută doar pe plan estetic. Această activitate presupune multă concentrare, dar și foarte multă creativitate și control. Ca orice altă formă de artă, brodatul este benefic pentru dezvoltarea și antrenarea creativității și poate fii practicat atât de către tineri, cât și de către adulți și seniori. Ajută la păstrarea și chiar îmbunătățirea funcțiilor creierului și este folosită ca activitate pentru persoanele cu probleme, inclusiv demență.
Perdele –oferte
Mai mult de-atât, ajută la relaxare și eliberarea stresului cumulat pe întreaga perioadă a zilei. Cum suntem cu toții destul de stresați în viața de zi cu zi, mereu pe fugă, brodatul vine ca o modalitate de a încetini stilul nostru de viață și ne face să ne bucurăm de lucrurile mărunte și de frumusețea pe care acestea o aduc vieții noastre.