Bucataria de vara este una dintre anexele care merita luate in calcul de cei care au o curte spatioasa si isi doresc o extindere a spatiului de relaxare. Gatitul, in sine, va deveni o activitate mai placuta, mai ales daca langa zona de gatit este amenajata si una de odihna si taifas.
Arhitectul Adrian Paun a poriectat o bucatarie de vara care ne aduce aminte de gospodaria bunicilor. A estimat costurile la aproximativ 4.000 de euro pentru o suprafata utila de 80 de metri patrati, in care sunt incluse terasa si beciul de 40 de metri patrati. „Acest subsol poate parea mare la prima vedere cu cei 40 mp utili ai sai, insa cand il avem si il folosim, dupa doar cativa ani de dam seama ca este mic: avem nevoie de o camara, avem nevoie de o camera tehnica, iar odata cu trecerea timpului avem nevoie de un spatiu de depozitare pentru lucrurile ce se tot aduna in casa si pe care nu mai avem unde sa le tinem” spune arhitectul.
In ceea ce priveste bucataria, aceasta este suficient de mare pentru a face loc si unei zone de odihna care poate deveni camera de oaspeti. „Am dotat-o cu o mica toaleta pentru a scapa de umblatul prin casa, iar subsolul completeaza in mod fericit destinatia acestei constructii”, adauga Adrian Paun.
Desi se numeste „bucatarie de vara”, o astfel de constructie este utila nu doar in acest anotimp. Cand se taie porcul de Craciun, ne-am dori sa avem o astfel de bucatarie unde sa ne putem face toata treaba, fara a fi nevoiti sa facem mizerie si prin casa. Toamna, gospodinele pot pregati in bucataria de vara muraturi, dulceturi si alte produse conservate pentru iarna.
De ce autorizatii este nevoie
Fiind o anexa, pentru bucataria de vara este nevoie de certificat de urbanism, proiect, avize pentru racordarea la utilitati si autorizatie de constructie. Pentru acest ultim document, solicitantii trebuie sa depuna la primarie o cerere tip pentru eliberarea autorizatiei, alaturi de certificatul de urbanism, copia actului de proprietate pentru teren si constructiile existente, proiectul de autorizare (ca parte a proiectului tehnic), avizele specifice si acordurile legale necesare si dovada achitarii taxei pentru emiterea autorizatiei. Valoarea acestei taxe reprezinta 0.5% din valoarea autorizata a lucrarii de construit.
Autorizatia de construire se obtine in maximum 30 de zile dupa data inregistrarii cererii si a depunerii documentatiei necesare. Solicitantii sunt obligati sa inceapa lucrarile de construire la cel mult 12 luni de la data eliberarii autorizatiei si sa le finalizeze in termenele stabilite. In caz contrar, autorizatia isi pierde valabilitatea si va fi necesara prelungirea acesteia sau solicitarea alteia noi. In cazul prelungirii, se va plati o taxa suplimentara in valoare de 30% din taxa initiala.
Sursa: case-frumoase.ro
Cititi si: Casa mica in stil neoromanesc, pentru un cuplu sau o familie fara copii
Cititi si: Cat costa casa care isi produce singura energia. Imagini din interior