Ok, te-ai plictisit de vechea ta bucatarie, sau poate ca, dupa ani de gatit si servit masa in ea, nu mai arata la fel de noua sau de functionala pe cat ti-ai dori. Sau poate vrei sa te bucuri de cele mai recente inventii in materie de electrocasnice. Ai vrea un cuptor mai performant sau pur si simplu nevoia de a gati s-a schimbat (sa zicem ca au crescut copiii si ei mananca mai mult in oras, ceea ce face inutila toata flota de vase de gatit acumulata in ani si ani de zile). Ideea este ca o bucatarie este un spatiu dinamic, care necesita schimbare, poate mai mult decat alte camere din apartament sau din casa. Deci este nevoie de renovare.
Fa-ti o idee despre ceea ce a mai aparut
Cu siguranta, de la ultima renovare a bucatariei tale s-au intamplat multe. Hote mai bune, plite electrice mai suple, electrocasnice mai mici, etc. Gandeste-te daca ai nevoie de ele si anticipeaza ce vei face cu ele. Ce faci cu o masina de spalat vase „ultimul racnet”, daca acasa nu mai servesc masa decat doi oameni? Merita banii? Poate faci altceva cu suma respectiva. In renovarea bucatariei nu strica sa te informezi consultand site-uri de profil, reviste, sau consultand un arhitect care te poate ajuta sa iti dai seama ce se poate face. Ajuta si sa ai o colectie de fotografii cu bucatarii care ti-au placut si care pot fi un punct de plecare.
Fii chibzuit si fa un buget
Sa fim sinceri, banii sunt un subiect pentru oricine, si chiar daca ti-ai propus sa faci lucrurile de calitate si sa nu faci rabat de la nimic, ideea este sa investesti in lucrurile de care ai realmente nevoie. Chiar ai nevoie de o masa de 12 persoane? Sau mai bine investesti banii aceia intr-un frigider nou? Vorba proverbului, atunci cand faci renovari „masori de 10 ori si tai o singura data”. Pentru ca, odata cumparat ceva mare (cum ar fi o masa de 12 persoane) de care constati ca nu ai nevoie, nu prea mai este cale de intoarcere. Gandeste-te exact la ce ai vrea sa schimbi si aloca o suma maxima fiecarui obiect. Fireste, pot aparea schimbari. Iti place enorm o lustra, de exemplu, si ea depaseste bugetul. Cumpara lustra! Te vei bucura de ea in anii care vin si nu este cazul sa-ti refuzi bucuria asta. Dar ia in calcul ca trebuie sa fii mai econom la altele, sau sa astepti alt moment pentru cumpararea unui covor nou, de exemplu.
Nu „sari” direct la decoratiuni
Daca renovarea este majora, daca vrei sa mai castigi spatiu demoland un perete sau renunti la usi, este bine sa te sfatuiesti cu un arhitect. Tentatia e mare sa te gandesti la culoarea mobilei sau locul unde va sta ficusul familiei, dar la renovarile de anvergura se incepe cu distribuirea judicioasa a spatiului. E nevoie sa stii ce material intra la renovare, cat var trebuie si pentru ce suprafata, daca schimbi gresia si faianta se adauga costul adezivilor, al placilor, si iata cum bugetul se incarca de lucruri „nevazute”. Dar care trebuie sa fie perfecte de la inceput pentru a ajunge la un rezultat bun. Pune in buget suma pentru mana de lucru, o echipa de muncitori rapizi si buni nu este ieftina.
Sfatul nostru este sa pui in buget si chiria sau hotelul in perioada de renovare. Nu e chiar o idee buna sa locuiesti in spatiul unde este santierul, se lucreaza cu adezivi, var, praf si substante toxice.
www.pexels.com
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe Facebook: