Traind intr-un oras din ce in e mai aglomerat, intelegem tot mai mult nevoia oamenilor de a fi aproape de natura. Dar cand convietuirea se intampla chiar in inima naturii, perspectiva se schimba complet. Pe acest impact a mizat si o firma de arhitectura norvegiana, Snohetta, atunci cand a pus pe hartie si apoi a construit o cabana in muntii care se preling de-a lungul fiordului Akrafjorden. Din departare, cabana se pierde in peisajul stancos, atat de bine este integrata in mediul natural. Micul adapost nu este insa deloc o constructie rudimentara sau una peste care s-a asternut timpul, asa cum ar parea de la o simpla cautatura din exterior.
Arhitectii norvegieni povestesc ca obiectivul lor a fost sa construiasca o cabana de cel mult 35 de metri patrati in care sa incapa 21 de oameni. Pentru asta, planul a fost conceput cu un semineu in mijloc in jurul carora sa fie amanajate cat mai multe paturi, in timp ce la intrare o incapere mica tine loc de bucatarie si de camara.
Structura cabanei a fost construita din doua grinzi de otel curbate, care dau si forma acoperisului, unite intre ele de mai multi busteni taiati cu fierastraul – o asociere interesanta intre tehnica moderna si cea traditionala tocmai in varf de munte. Foarte important de mentionat, la cabana camuflata se ajunge doar pe jos sau calare. Designul curbat a fost dictat de conditiile din teren, mai sustin arhitectii.
Privita de la o oarecare distanta, cabana pare pur si simplu rasarita din pamant, cu acoperisul incovoiat invelit in iarba si extinzandu-se printr-un perete lateral din piatra. Pentru fatada, arhitectii au folosit piatra din imprejurimi, lemn tratat cu pacura si ferestre care sa se plieze pe forma neobisnuita a constructiei, singurele elemente exterioare vizibile care aduc o nota de modernism in tot acest peisaj salbatic. Fereastra principala, care se suprapune unui intreg perete exterior, a fost orientata spre sud pentru un maxim de lumina naturala.
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe: