Intr-un parc natural din Muntii Krkonose din Cehia, o firma de arhitectura a construit o casa de vacanta pe locul unei vechi cabane abandonate. Botezata cabana Sfantul Petru, noua constructie impresioneaza prin arhitectura sa inclinata, lasand impresia ca se poate prabusi in orice moment. Designul neobisnuit pentru o cabana de munte a fost astfel conceput pentru a proteja peretii de apa de ploaie, dar si de a prelungi viata lemnului, spun arhitectii. Pozele au fost preluate de pe site-ul Inhabitat.com, specializat in arhitectura contemporana.
Chiar daca vechea cabana a fost demolata, arhitectii au apelat tot la arhitectura traditionala locala pentru noua structura, dar cu cateva elemente de design exterior care imprima o nota de modernism. Privite de aproape, fatadele se prezinta ca un joc de linii pe toate partile, potentand senzatia de cladire in miscare pe care o da forma neobisnuita a frontoanelor.
Cabana se intinde pe patru nivele, doua dintre ele ingropate in versantul pe care a fost construita. Peretii pe aceasta parte sunt construiti din granit, in vreme ce restul sunt din lemn. Ultimele doua nivele au peretii laterali acoperiti cu tabla de cupru, fara ca metalul sa scoata cabana din armonia cromatica perfecta cu ajutorul careia se integreaza in mediul natural. La mansarda, o fereastra rasturnata pune si ea umarul la iluzia optica pe care aceasta cabana o genereaza. Cele patru nivele au rezultat in tavane joase, specifice caselor de munte.
Interioarele sunt si ele imbracate in lemn, combinand perfect stilul alpin cu franturi de decor modern. Arhitectii le-au recomandat clientilor ca spatiile de zi – livingul, sala de mese si bucataria – sa fie amplasate la primul etaj, astfel incat sa se bucure de privelistile superbe deschise de jur imprejur. Primul nivel al mansardei contine si el un mic living. O scara circulara din lemn uneste etajele, creand in interior aceeasi senzatie de miscare pe care o regasim si la exterior. Ferestrele bine amplasate revarsa lumina naturala din belsug, permitand in egala masura accesul usor la privelistile naturale.
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe: